Soros György: Orbán vétója blöff volt, aminek az Unió bedőlt

A milliárdos szerint a magyar kormányfő ki akart lépni az Európai Unióból.

A Project Syndicate oldalára írt véleménycikkében reagál Soros György a jogállamisággal kapcsolatos kompromisszumra, melynek köszönhetően a korábban vétóval fenyegetőző magyarok és lengyelek megszavazták a 1180 milliárd eurós költségvetést és a 750 milliárd eurós segélyalapot is.

A Merkel megadásának ára a magyar és lengyel zsarolásra című cikkben a milliárdos üzletember arról ír, hogy ha az eredeti formájában megmaradt volna a jogállamisági kitétel, akkor Orbán Viktor kiléptette volna Magyarországot az unióból.

Soros szerint a miniszterelnöknek nem volt más választása, csak a vétózás, hiszen ha elfogadják a jogállamisági kitételt, akkor kiderül a magyar kormány korrupciójának mértéke, ezt pedig nem kockáztathatta. Hozzáteszi, a vétó belengetése csak blöff volt, az viszont sajnálatos, hogy Angela Merkelék bedőltek ennek.

„Egyértelműnek tűnik, hogy Merkel kompromisszumot kötött Orbánnal és Lengyelország tényleges vezetőjével, Jarosław Kaczyński miniszterelnök-helyettessel.

Az a kompromisszum, melyet Németország az unió két szélhámos tagállamával kötött, a lehető legrosszabb, ami születhetett az összes lehetséges változat közül, és három alapvető hibája van:

  • A megállapodás jelentős mértékben gyengíti a jogállamiság kitételét.
  • A mostani megállapodás értelmében a kitétel életbe lépése akár 2022-ig is kitolódhat, ami Orbánnak nagyon jól jöhet, hiszen ez azt jelentheti, hogy a jogállamisági kitétel csak a választások után lép életbe.
  • Veszélyes precedenst teremt az EU-csúcs végén elfogadandó nyilatkozat az Európai Tanács túllépi a hatáskörét azzal, hogy korlátozza az Európai Bizottságot abban, hogy saját maguk értelmezhessék és végrehajthassák a megszavazott EU-s törvényeket.”

– írja Soros.

Az üzletember úgy érzi, mindössze annyit tud tenni, hogy cikkében tolmácsolja azoknak az embereknek a morális felháborodását, akik hittek az Európai Unióban és annak értékrendszerében.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek