Több százezer magyart nem olthatnak be az orosz vakcinával, ha tényleg le kell állni az ivással

Ha igazak a fejlemények, a Szputnyik-V elesik a közel egymillió alkoholista országában.

Az orosz tisztifőorvos kedden nyilatkozott arról, hogy közel két hónapig nem fogyaszthat alkoholt az, akit az orosz koronavírus elleni vakcinával oltanak be.

Anna Popova a Komszomolszkaja Pravda című lap rádiójának nyilatkozva kifejtette, hogy az immunizáció előtt két hétig, az első injekció után pedig 42 napig semmiképpen sem engedélyezett az alkoholfogyasztás. Az ugyanis megterheli a szervezet méregtelenítési rendszerét, megakadályozva ezzel a védettség kialakulását.

Popova állításai óriási visszhangot keltettek a nemzetközi médiában, emiatt tegnap a Szputnyik V fejlesztéséért felelős Gamaleya Intézet vezetője Alexander Gintsburg igyekezett csitítani a kedélyeket, illetve árnyalni az orosz tisztifőorvos szavait.

Gintsburg elmondta, valójában nem kell teljesen lemondania az alkoholról azoknak, akik bevállalják a Szputnyikot. Mindössze „észszerűen korlátozni kell a bevitelt, amíg a test kialakítja az immunválaszt a koronavírus fertőzésre. Ez nemcsak a Szputnyik V esetében érvényes, hanem minden más vakcinánál is”.

A Szabad Európának nyilatkozó Boldogkői Zsolt molekuláris biológus, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára azonban meghökkentőnek találta a Szputynik V-vel kapcsolatos fejleményeket.

Még úgy is, hogy a WHO egyébként az oroszokhoz hasonlóan felhívta a figyelmet arra, hogy minden káros szenvedély – drog, alkohol, dohányzás stb. – gyengíti az immunrendszert és fokozza a fertőzés kockázatát és súlyosabb lefolyását.

Boldogkői azonban állítása szerint még nem hallott olyanról, hogy egy oltóanyag miatt két hónapig nem lehet alkoholt fogyasztani. Szerinte, ha ez valóban így van, és nem valamiféle félreértésről van szó, akkor vélhetően azzal függhet össze, hogy az orosz vakcina tesztelése során a kísérleti alanyoknál esetleg

olyan mellékhatást tapasztalhattak, ami összefügghet az alkoholfogyasztással.

Magyarországon nincsenek az alkoholistákra vonatkozó pontos adatok: a KSH 2019-ben 389 ezer alkoholfüggőről beszélt, míg a WHO felmérése szerint 900 ezer embernél figyelhetők meg alkoholproblémák. Azaz: ha valóban igaz a Szputnyik V-vel kapcsolatos alkoholtilalom, akkor a legoptimistább felmérések szerint is több

100 ezer magyar emberen nem alkalmazhatják az orosz vakcinát

– írja a Szabad Európa.

Dr. Szemelyácz János pszichiáter, addiktológus ugyanis a lapnak elmondta, az alkoholfüggők egyrészt még egy COVID-vakcina miatt sem tudják egyik napról a másikra elhagyni az alkoholt. Másrészt, ha meg is próbálnák, azonnal életveszélyes állapotba kerülnének. A hirtelen alkoholmegvonás ugyanis súlyos tünetegyüttesekhez,

akár intenzív terápiás kezeléshez is vezethet.

Érdemes azonban azt is kiemelni, hogy Magyarország nemcsak az oroszoktól akar beszerezni oltóanyagot, hiszen a Szputnyik V mellett további 14 milliót kötött le a Pfizer/BioNtech és a Moderna által fejlesztett vakcinákból. Az Operatív törzs pedig a héten tisztázta azt is, hogy azoknak, akik az oltás mellett döntenek, megadják a szabad választás lehetőségét.

Illetve legutóbb dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora is arról beszélt, hogy nem az orosz vakcinával szeretnék megkezdeni az oltást Magyarországon.

(Szabad Európa nyomán)

Valódi Hírek