Merkely Béla: Biztos, hogy nem az orosz vakcinával kezdjük az oltást itthon

De azért jelentős együttműködésre készülnek Oroszországgal.

Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az RTL Klub Reggeli című műsorában beszélt arról, hogy Magyarország és Oroszország között hamarosan együttműködés indulhat meg az orosz koronavírus-vakcina gyártását illetően.

Elmondta, Oroszországban mintegy 100 millió oltóanyagra lesz szükség ahhoz, hogy a lakosság körében elinduljon a nyájimmunitás. Ahhoz viszont, hogy az egész világot el tudják látni a saját fejlesztésű COVID-19 elleni vakcinával, a gyártás mértékét is meg kell növelni. Ebben lesz segítségükre Magyarország – mondta a rektor.

Hozzátette, ugyanakkor biztos abban, hogy Magyarországon

nem az orosz vakcinával fog megkezdődni az oltás.

„Én abban vagyok biztos, hogy azt a vakcinát fogjuk használni, amely jelenleg is elérhető Európában és az Egyesült Államokban” – mondta Dr. Merkely, hozzátéve, hogy amíg az USA-ban és Nagy-Britanniában már jóváhagyták a Pfizer és a BioNtech oltóanyagát, addig az unióban december közepén kerülhet erre sor.

A rektor elmondta azt is, ahhoz, hogy Magyarországon is hasson a nyájimmunitás, a lakosság 60 százalékát kell majd beoltani koronavírus ellen.

Az orosz vakcinával kapcsolatban hétfőn Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere arról írt a közösségi oldalán, hogy az oroszok felajánlásának köszönhetően itthon 3-5 ezer embernek lesz lehetősége arra, hogy részt vegyen a Szputnyik-V klinikai tesztelésében.

(RTL Klub/Reggeli nyomán)

(Kiemelt kép: RTL Klub)

Valódi Hírek