Az összeomlás szélén mondott kétségbeesett beszédet Angela Merkel (+videó)

Drámai a helyzet Európában, a német kancellárnak is fogytán az önuralma.

Angela Merkel arra hívta fel a figyelmet, hogy ha visszatekintünk majd az idei karácsonyra, akkor nem lesz jó, ha azzal szembesülünk, hogy ez volt az utolsó például a nagyszüleinkkel, mert megfertőztük őket a koronavírussal.

Merkel szokásos határozottsága mellett most az is látszott, hogy zaklatott: hadart, bár a mondatai így is kerek egészet alkottak.

„Akármilyen kemény is ez, és tudom, milyen sok szeretet van amögött, amikor felépítik a forraltboros standokat és a gofristandokat, de ez nem egyeztethető össze azzal a megállapodással, hogy karácsonykor például csak elvitelre készült ételt ehetünk. Sajnálom, tényleg szívből sajnálom, de ha ezért azt az árat fizetjük, hogy napi halálozások száma napról-napra 590, akkor ez nem elfogadható szerintem”-mondta.

Merkel úgy fogalmazott, hogy „a tudomány szó szerint könyörög nekünk”, amikor arra kéri a németeket, hogy karácsony előtt egy hétig csökkentsék a kontaktjaik a számát.

Annak érdekében, hogy a fiatalok ne fertőzzék meg az időseket, azt javasolta, hogy kezdődjön három nappal korábban a téli szünet az iskolákban, hogy ez alatt a három nap alatt is kvázi karanténba vonulhassanak a fiatalok.

„Mit fogunk visszatekintve erre az évszázados jelentőségű eseményre mondani, ha nem voltunk képesek erre a három napra valamilyen megoldást találni?”-Kérdezte a kancellár kétségbeesetten a hallgatóságot.

Merkel elmodta azt is, hogy ő ugyan nem kompetens annak eldöntésében, hogy el kéne-e törölni az iskolalátogatási kötelezettséget, vagy át kéne-e állni a digitális oktatásra.

Azonban valamilyen megoldás kell,

„ha most karácsony előtt túl sok kontaktunk van, és ezt követően ez volt az utolsó közös karácsony a nagyszülőkkel, akkor valamit elrontottunk”

– érvelt hevesen Merkel a kontaktok csökkentése mellett.

 

Valódi Hírek