Nyolc év börtön is járhat egy iskolai papírgyűjtésért

A hulladékgazdálkodás átalakítását tervező törvényjavaslatban van pár furcsaság.

Mi is beszámoltunk arról, hogy múlt héten kedden nyújtott be Semjén Zsolt egy, a hulladékgazdálkodást államosító törvényjavaslatot. A szabadeuropa.hu észrevette, hogy a 142 oldalas törvényjavaslat több helyen nem teljesen egyértelmű, sok furcsaság is van benne.

Mivel számos hulladéktípust nyereségesen lehet felhasználni, így az piaci értékkel bíró alapanyag is lehet.

A törvényjavaslat szerint a hulladék nemzeti vagyonná válna,

így az tulajdonosától ellenszolgáltatás nélkül elvehető. Minden engedély nélküli hulladékkezelési tevékenységet büntetne a kormány, így a papírhulladék kezelését is: tíz tonna felett akár nyolc év börtön is járhat. (Az összehasonlítás miatt: egy nagyobb létszámú iskolában nem ritka, hogy több tíz tonna papír is összegyűlik egy-egy papírgyűjtés alatt.)

A koncesszort az állam választja ki, a hulladékkezeléshez pedig közbeszerzés kiírása nélkül is igénybe lehet venni alvállalkozókat.

A hulladéklerakás problémájára is kitér a változtatási javaslat, azonban ennek költségeit az önkormányzatokra tolnák.

Az állam hat hónapos felmondási időt adna a koncesszornak, de az állam nem mondhatna fel neki.

A javaslatból továbbá az sem egyértelmű, hogy mit tehet az állam, ha koncesszor nem teljesíti elvárt színvonalon a feladatát (például ha leáll valahol a szemétszállítás).

Miközben a koncesszor garantáltan soha nem lehet veszteséges, az állam a koncesszor minden költségét, még a tőkeköltségét is megtéríti.

A lap megkereste a MOL-t, hogy ők gondolkoznak-e az iparág átvételében, a cég nem cáfolta ezt.

(szabadeuropa.hu nyomán)

(kiemelt kép: nol.hu)

Valódi Hírek