Merkely Béla: Stagnál a járvány, de még mindig veszélyben vagyunk

A Semmelweis Egyetem rektora szerint a lakosság 60 százalékát be kellene oltani.

Úgynevezett platófázisba – azaz stagnáló fázisba – ért a koronavírus-járvány a csaknem egy hónappal ezelőtt bevezetett korlátozó intézkedéseknek köszönhetően – közölte Merkely Béla kedden a Kossuth rádióban.

Merkely szerint – aki nemrég szintén átesett a fertőzésen – a korlátozó intézkedéseket továbbra is érdemes fenntartani, hogy azok az esetszámok növekedésének megállítása mellett azok csökkenését is eredményezzék. A korlátozásokra azért is szükség van, mert amíg a lakosság 60 százaléka nincs beoltva, valamennyi ember veszélyben van.

Merkely beszélt az oltáshoz kapcsolódó regisztrációról is. Úgy véli, ennek egyik célja az oltással kapcsolatos bizalom növelése.

Mint ahogy arról mi is beszámoltunk az egyetem rektora a RTL Klub Reggeli című műsorában arról is beszélt, hogy bár szoros együttműködésre készülnek Oroszországgal, nem az orosz vakcina lesz az első, amit beadnak majd az oltásra váróknak.

A rektor kitért arra is: a Semmelweis Egyetem klinikáin több mint ötszáz koronavírusos és koronavírus-gyanús beteg fekszik. A hozzátartozók tájékoztatásáért ezért létrehoztak egy információs vonalat, amelyen az általános információk mellett az előre megjelölt hozzátartozójuk állapotáról is érdeklődhetnek.

(MTI)

Valódi Hírek