Lázár kihirdette a kormány új politikáját: nekimennek a Sparnak, a Lidlnek és az Aldinak

Ezzel akarják erősíteni a magyar gazdaságot.

Nyíltan multiellenes, protekcionista politikát hirdetett meg Lázár János a magyar élelmiszeripar megmentése és feltámasztása érdekében a kiskereskedelmi áruházláncokkal szemben.

A kastélyminiszter a Portfolio Csoport által szervezett Agrárszektor Konferencia 2020 online rendezvényen elmondta, hogy bár még tart a koronavírus-járvány, már most kijelenthető, hogy a pandémia végével egy korszak is lezárul a világon.

Szerinte „jelen helyzetben fontos kérdés az, hogy elzárhatók-e politikai indokból az uniós források? És a válasz az,

hogy nem. Ezek nem segélyek, hanem járandóságok.”

Lázár János hozzátette, hogy nemcsak világjárványok, hanem politikai viták is bizonytalanná tehetik azokat az erőforrásokat, amelyekre komplett ágazatok is épülnek.

Az a gazdaság pedig kiszolgáltatott helyzetben van, amely egy külső szereplőtől függ.

A kormánybiztos szerint most soha vissza nem térő lehetőség van az újragondolásra és újratervezésre a magyar vidékben és a magyar agráriumban, annál is inkább, mert ezek az ágazatok sem a rendszerváltáskor, sem az uniós csatlakozáskor nem nyertek semmit.

Lázár szerint ma Magyarország járműország, mert a GDP 50 százaléka a járműiparból származik. Akinek pedig csak egy fő bevételi forrása van, az könnyen függőségi helyzetben találhatja magát, jelentette ki a politikus, aki szerint a következő 10 év két legfontosabb kihívása az lesz, hogy a járműipart és az élelmiszeripart is fellendítsük.

Ehhez szerinte szövetkezetekbe kell tömörülni, lengyel mintára, vagy „meg kell erősíteni a magyar feldolgozóipart, hogy a magyar alapanyagokat magyar cégek dolgozzák fel, magyar vállalkozások csomagolják és magyar termékként kerüljön a boltokba.”

A kormánybiztos emellett kihirdette, hogy a

kormány jövőbeli tervei között szerepel a külföldi kiskereskedelmi láncok kiszorítása is,

amihez nyíltan protekcionista, azaz a külgazdaság hatásai ellen védekező gazdaságpolitikát fognak folytatni.

Ebben offenzívnek kell lenni, mert kell, hogy legyen magyar nemzeti kiskereskedelem – mondta Lázár János. Hozzátette: saját érdekünk is úgy kívánja, hogy ezt a piacot uraljuk.

(agrarszektor.hu nyomán)