Lebuktak: Így hamisítja a kórházi statisztikákat a kormány

Kiderült, miért beszélt Orbán plusz 2000 betegről.

Már kétszer is előfordult, hogy a kormánytagok több fertőzöttről beszéltek, mint ami a hivatalos adatokban van. Először Pintér Sándor bakizott az operatív törzs ülésén november 20-án — ezt később azzal magyarázta, hogy félreolvasta a számot.

November 27-én pedig maga Orbán Viktor beszélt a Kossuth Rádióban kétezerrel több kórházban ápolt fertőzöttről, mint amennyit az operatív törzs közölt.

Ezt később úgy magyarázta ki a 444.hu-nak, hogy „a megfigyelés alatt álló, kórházban fekvő, koronavírus gyanús, de még nem igazolt betegek számát adta hozzá ehhez az adathoz”

A 444 utánajárt, hogy mi lehet annak a hátterében, hogy ennyire nem stimmelnek a számok, és meglepő eredményre jutott. Ez a 2000 plusz beteg, akiket a Covid-gyanú miatt elkülönítve kell megfigyelés alatt tartani, sok orvos és ápoló odafigyelését igényli, hatással van az ellátás minőségére.

A statisztikát viszont torzítják, mivel kimaradnak belőle.

A gyanús esetek azóta sem szerepelnek a statisztikában, de a honvédelmi és rendészeti bizottság csütörtöki ülésén elárulták, hogy szerdán 1764-en voltak. Mivel a kórházban levő igazolt fertőzöttek száma sokat változott múlt péntek óta, így továbbra is nagyjából 9500 kórházi ápoltról lehet szó.

Ennek a majdnem 2000 plusz betegnek azért van jelentősége, mert nagy hatásuk van az egészségügyi ellátás minőségére. A szerdai adatok alapján ők teszik ki a koronás betegek közel 20 százalékát.

Egy covidos betegeket ellátó orvos, aki nem hallgatta Orbán Viktor múlt heti interjúját, a laptól értesült arról, hogy a gyanús esetek kimaradnak a nyilvános statisztikából.

Elmondása szerint nem gondolta volna, hogy ha felvesznek 100 gyanús beteget, és abból 60-nak pozitív lesz a tesztje, akkor a maradék 40-et kivonják a statisztikából.

A betegeket igyekeznek még a mentőben, de legkésőbb a kórházban antigén gyorsteszttel vizsgálni. Ez nagyon hamar eredményt hoz, és ha pozitív, szinte 100 százalék, hogy az illető tényleg fertőzött. Ha negatív, elvégzik a biztosabb, egyben lassabb PCR-tesztet is.

Amíg nem volt ennyi gyorsteszt, gyakran napokat kellett várni a PCR-eredményekre, de a lap értesülései szerint átlagosan még mindig egy napig tart, mire a PCR-tesztek eredményt hoznak.

De a gyanús esetek tesztelése más módon is eredményez nehéz szituációkat: akinek pozitív a gyorstesztje, az értelemszerűen a fertőzöttek közé kerül. Akinek nem, azt továbbra sem tehetik a fertőzöttek mellé, nehogy elkapja a vírust: ebben az esetben azonban a PCR-teszt eredményének megérkezéséig elkülönítve kell megfigyelés alatt tartani.

Ám volt olyan, a lapnak nyilatkozó orvos, aki azt mondta:

helyhiány miatt gyakran előfordult, hogy a negatív gyorsteszt-eredménnyel rendelkezőket is a fertőzöttek között kellett elhelyezni.

Amióta az összes kórházat bevonták a Covid-betegek ellátásába, némileg eloszlik a terhelés, így a gyanús betegeket könnyebb elkülöníteni, de erre sok helyen még most sincs lehetőség.

Ráadásul vannak olyan gyanús betegek is, akik még nem biztos, hogy fertőzöttek, de intenzív ellátást igényelnek.

Amikor a miniszterelnök múlt pénteken elszólta magát a plusz 200-es számmal, arra is számíthattunk volna, hogy megugrik majd a kórházban ápolt fertőzöttek száma, ám ez nem történt meg.

Ebből kikövetkeztethető, hogy nagyjából annyian halnak és gyógyulnak meg, ahányan bekerülnek a fertőzöttek közé. Ha így van, akkor amíg a kórházi fertőzöttek száma 7500 körül alakul, valószínűleg nagyjából kétezer gyanús beteget „görget maga előtt” a rendszer.

A kórházak terheltségével növekszik majd mindkét mutató.

Volt orvos, aki csodálkozott, hogy a központban ismerik külön a gyanús esetek számát, mert a saját kórházában úgy tudja, nem kell őket külön jelenteniük.

A kommunikációra eddig is jellemző volt, hogy a legalapvetőbb adatokat is visszatartják.

Többek közt azt sem tudjuk, milyen arányban halnak meg a betegek az intenzív osztályokon, és nem ismerjük az orvos-beteg, ápoló-beteg arányt sem, ami kulcsfontosságú az ellátás minőségének megítéléséhez.

Múlt héten az Egészségügyi Szakmai Kollégium külön felhívást adott ki, nehogy az intenzívesorvosok a kormányon kívül bárkinek is adatot szolgáltassanak.

(444.hu nyomán)

 

Valódi Hírek