Orbán elmondta: kétezerrel több embert ápolnak kórházban, mint amennyiről az operatív törzs beszél

És rögtön meg is magyarázták a különbség okát.

„Várhatóan már a jövő héten elindul egy internetes és levélben történő regisztrációs lehetőség, hogy aki kér majd koronavírus elleni oltást, az már most feliratkozhasson, előjegyzésbe vetethesse magát, így az elsők közé kerülhessen, akik hozzájutnak az oltóanyaghoz.” – közölte Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádióban.

„Ezzel felmérhető, hányan gondolkodnak azon, hogy beoltatják magukat.”

A kormányfő elmondta, két oltási tervet dolgoztak ki. Az egyik abban az esetben lép életbe, ha van elegendő vakcina és az emberek – önkéntes alapon – jelentkeznek az oltásra. Erre az esetre 13 ezer helyszínt jelöltek ki.

A másik, december-január környékén bevetendő oltási terv azt részletezi, hogy az első körben érkező vakcináknál kiket vesznek előre. Köztük lesznek a védekezésben résztvevők és a leginkább sérülékeny csoportokhoz tartozók is.

A kormányfő egyelőre nem lát biztató jeleket, egyre többen vannak ugyanis kórházban, az ott kezelt betegek száma

hamarosan eléri a tízezret,

de az egészségügy állni fogja a sarat, még van mintegy másfélszer ennyi tartalékágy.

Közölte: a kormány 8-10 nap múlva dönt arról, milyen szabályok szerint kell majd élni karácsonykor, újévkor.

Az EU-s büdzsé és válságkezelési alap témájában arról beszélt, Brüsszel szerint csak az az ország lehet jogállam, amelyik beengedi a migránsokat, és bevándorlóországgá alakítja a saját hazáját, de „mi ezt nem fogjuk megtenni, ellen fogunk állni, és nem fogadjuk el, hogy ehhez pénzügyi következményeket lehessen fűzni”.

Megerősítette: az európai válságkezelő alap és a költségvetés létrejöttéhez nélkülözhetetlen a magyar és a lengyel szavazat,

„a pozíciónk pedig betonszilárdságú”.

Orbán szerint Soros György markában tart sok európai parlamenti képviselőt, de világossá kell tenni: neki nem lehet semmilyen befolyása európai politikai kérdésekben.

A miniszterelnök hangsúlyozta: Közép-Európa meg tudja védeni a nemzeti szuverenitást, ami Nyugaton már „kevésbé divatos”, ott „már multikulti van”.

Összegzése szerint a ma egyik meghatározó történelmi folyamata Közép-Európa újjászületése, a közép-európai államok együttműködése, és a következő tíz év erről fog szólni.

A bevándorlás kérdésében a miniszterelnök azt is mondta, a brüsszeli bürokraták fordítva ülnek a lovon, mert

a bevándorlást megoldásnak tartják, pedig az maga a probléma.

Nyugaton már ráléptek a bevándorlóországgá válás ösvényére, de Magyarországnak nincs ilyen problémája, és amíg nemzeti kormánya van, nem is lesz, mert „Magyarország a magyaroké”.

FRISSÍTÉS:

A kormány a 444.hu-nak megmagyarázta a kormányfő elszólását. Mint mondták: „a megfigyelés alatt álló, kórházban fekvő, koronavírus gyanús, de még nem igazolt betegek számát adta hozzá ehhez az adathoz”.

(MTI)

Valódi Hírek