Baj van: A 230 fős soproni idősotthonban 154-en kapták el a koronavírust

A hozzátartozók viszont sokáig semmilyen információt nem kaptak a lakók egészségi állapotával kapcsolatban.

A 230 fős Soproni Szociális Intézmény – Idősek Otthonában 105 gondozott és 49 gondozó kapta el a vírust, jelenleg is 105 gondozott és 46 gondozó fertőzött, közülük hárman vannak kórházban, 12-en pedig elhunytak a koronavírus-fertőzés következtében – derült ki Szél Bernadett szombati Facebook-bejegyzéséből.

A független országgyűlési képviselő azt követően fordult Müller Cecília országos tisztifőorvoshoz közérdekű adatigényléssel, hogy több helyi civil is azzal kereste meg, hogy a soproni szociális intézményben nagyon súlyos a vírushelyzet, a hozzátartozók viszont semmilyen tájékoztatást nem kapnak. Azt, hogy ez megtörténjen, végül a helyi felháborodás nyomán sikerült elérni.

Szél szerint többen is arról számoltak be, hogy az otthont sem telefonon nem tudták elérni, a látogatási tilalom miatt pedig személyesen sem tudtak érdeklődni a lakók egészségügyi állapotáról.

A képviselő azt írja, azzal kapcsolatban viszont, hogy a lakókat teszteltek-e, megtörtént-e a fertőzöttek megfelelő izolálása és biztosított-e a szükséges számú szakszemélyzet a gondozottak ellátására, nem kapott választ a tisztifőorvostól.

„Jól emlékszünk rá, a járvány tavaszi hullámában milyen naprakész adataink voltak a Pesti úti idősotthonról, mert Müller Cecília akkor feladatának érezte azt, hogy informálja a közvéleményt arról, hogy az ellenzéki vezetésű fővárosi önkormányzat fenntartásában levő otthonokban milyen a vírushelyzet.

A második hullámban már érdekes módon eltűntek ezek a tájékoztatók, sőt: hiába próbáltam adatkérésben megtudni, hogy mely szociális intézményben van jelen a vírus és ez hány embert érint, nem adták ki az adatokat. A mai napig nem tudjuk azt sem, hányan hunytak el idősotthonokban” – fogalmazott Szél Bernadett.

Müller válaszából emellett az sem derült ki, hogy a járvány kezdete óta összesen hány gondozott és hány gondozó szorult kórházi, illetve intenzív ellátásra. Ahogy a Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK) arra vonatkozó adatai sincsenek, hogy

  • a járvány első hullámában hány gondozó hunyt el,
  • hogy a vírus megjelenése óta tesztelték-e a gondozottakat,
  • van-e megfelelő személyzet a gondozottak ellátására
  • vagy, hogy megtörtént-e a fertőzöttek izolálása az egészségesektől.

Az viszont Müller leveléből kiderült, hogy az őszi második hullámban eddig összesen 12 COVID-19 fertőzött gondozott hunyt el.

Újabb adatokat kaptunk Müller Cecíliától — beszédes számok érkeztek.

Helyi civilek kerestek meg azzal, hogy a Soproni…

Posted by Szél Bernadett on Saturday, 28 November 2020

Valódi Hírek