Hónapok óta üres a gazdaságvédelmi alap, de fideszes alapítványra így is jutott néhány millió forint

Nehogy csődbe jussanak.

159 milliárd forintot költött az elmúlt időszakban a magyar kormány abból a gazdaságvédelmi alapból, amelyben már hónapok óta nincs semmilyen pénzforgalom – derül ki a Népszava cikkéből.

Ez úgy lehetséges, hogy a kormány jelenleg

az államadósság terhére költi a pénzeket.

A költekezés önmagában érthető lenne, ugyanis a koronavírus-válság miatt óriási visszaesés veszélyeztetheti a gazdaság működőképességét.

Varga Mihály pénzügyminiszter a GDP 1%-ának megfelelő hiányt engedélyezett, azonban idén ez már 7-9%-ot is jelenthet- tehát számokban az idei évre akár

3600-4000 milliárd forintra

rúghat a költségvetési hiány.

Az államadósság ennél is jelentősen magasabb lehet, akár a GDP 80%-át is elérheti év végére.

A második gazdaságvédelmi csomagot hónapok óta ígérgeti a kormány, amely azóta sem hozott intézkedéseket ennek érdekében. A jelenlegi 159 milliárd forint állami beruházásokra, állami vállalatok és kormányzati cégek működésének fedezetére, illetve sportberuházásokra ment el, eközben a piaci cégeknek mindössze öt milliárd forintot utaltak.

Munkahelyteremtésre, illetve a meglévő munkahelyek védelmére egyetlen forintot sem költött az elmúlt időszakban a magyar kormány.

A MÁV és a GySEV összesen 19 milliárd forintot kapott működésének fedezetére, felújításokra pedig mindössze 2,3 milliárd forintot.

A Volánbusz és más közlekedési cégek összesen 37 milliárd forintos támogatásban részesülnek. Ez az ingyenesen utazó polgárokból fakadó költségek fedezetét nyújtó normatív támogatást is tartalmazza.

A közúti felújításokra összesen 22 milliárd forint juthat, azonban nincs részletezve, mely útszakaszok újulhatnak meg a jövőben. A veszteséges állami kukaholding 3,9 milliárdot, a vízi közművek pedig további 10 milliárd forintban részesülhetnek.

Az első kilenc hónapban a kukaholding 40, a vízszolgáltatók pedig további 20,8 milliárd forintos kiadást jelentettek, amelyeket az állam az adófizetők pénzéből fedezett. A kormányhivatalok számára a kormány 4,3 milliárd forintnyi összeget utalt legutóbb.

A Millenáris Kht. közalapítvány 3,5 milliárd forintban részesülhet a legújabb utalás alapján. Érdekesség, hogy a kormány által nemrég létrehozott,

Polgári Művelődésért Oktatási, Kulturális és Tudományos Alapítvány

elnevezésű, fideszes oktatási célokat szolgáló alapítvány is kaphatott 600 millió forintot.

(Népszava nyomán)

(Címlapfotó: Zsilák Szilvia)

Kapcsolódó cikkünk:

https://nyugatifeny.hu/2020/11/19/megy-az-esz-nelkuli-koltekezes-amig-mi-aludtunk-a-kormany-ket-kezzel-szorta-ki-a-milliardokat-a-gazdasagvedelmi-alapbol

Valódi Hírek