Nagy a baj: Magyarország valószínűleg bukta az EU-s pénzeket

Persze ettől függetlenül a magyar államháztartás stabil.

„A Next Generation és az MFF forrásairól szóló vita elhúzódhat akár addig is, hogy jövőre még semmilyen forrásra nem lehet számítani az Európai Unió országaiban” – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Világgazdaságnak adott interjújában. Egy kivétel van, tette hozzá: az agrártámogatás 500 milliárd forintja, ezt mindenképpen megkapják a gazdák.

Ez a magyar és a lengyel kormány vétójának tudható be. A pénzügyminiszter ugyanakkor azt is mondta, ha esetleg mégis megszületne a megállapodás, akár 2500 milliárd forintnyi pluszforrással is lehetne számolni jövőre.

Varga kifejtette azt is, hogy 6,4 százalékos gazdasági visszaeséssel,

az államháztartásban pedig durván 1700 milliárd forintnyi bevételkieséssel kell számolni, miközben a kiadások növekednek a koronavírus miatt.

„Ez azzal jár, hogy az eredetileg tervezett 1 százalékos hiány helyett a költségvetési deficit 9 százalék körül lehet majd az év végére” – mondta a miniszter.

Hozzátette: „A magyar költségvetés és az államháztartás finanszírozása stabil, az ország működőképességének, a járványügyi védekezésnek és a gazdaság újraindításának jövőbeli költségeire akkor is megvan a fedezet, ha jövőre Brüsszelből csak az egyedi szabályok szerint járó agrártámogatási összegek érkeznek.”

A szaktárca hároméves tervet dolgozott ki a hiány és a 78-80 százalék közelébe ugró államadósság csökkentésére.

A miniszter elmondta még, várhatóan nem kell tartósan magas élelmiszerárakkal kalkulálni, illetve szerinte az EU-val folytatott vita sem ártott annyit a forint árfolyamának, ami miatt aggódni kellene.

Úgy látja, a védőoltástól függ nagyon sok minden, így a gazdaság következő éves teljesítménye is.

„Hároméves pénzügyi programot készítettünk el, amelyben igyekszünk vázolni, milyen ütemben térünk vissza a normális, fegyelmezett fiskális politikához. Most lehet nagyobb hiány, lehet nagyobb adósságszint, és ezek hatásai a következő évre is átnyúlhatnak.” — tette hozzá.

(Vlággazdaság/24.hu nyomán)

Valódi Hírek