Volner János: A Volner Párt senkit nem kér meg arra, hogy összegyurcsányozza magát

A választási törvény módosításával pedig csak az adófizetők pénzén spórolnak.

Mi is megírtuk, hogy Volner János, független országgyűlési képviselő keddi javaslata nyomán tovább korlátozza a választáson való országos listaállítás feltételeit a kormányoldal.

A javaslat szerint a jövőbeni választásokon csak az a párt állíthat pártlistát, amely

legalább 14 megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított.

Ez lényegében azt jelenti, hogy amennyiben ezt a csomagot a kétharmad megszavazza, az ellenzéki pártoknak sem esélyük, sem lehetőségük nem lesz külön listán indulni a 2022-es országgyűlési választáson.

A kisebb pártok sem lesznek képesek országos listát állítani anélkül, hogy az ellenzéki pártok számára esélyesnek vélt egyéni választókerületekben ne indítanának jelöltet.

Volner a keddi sajtótájékoztatóján ezzel kapcsolatban viszont úgy vélekedett, ez valójában azt segíti elő, hogy kiiktassák a kamupártokat a választási rendszerből, így

“több milliárd forintot megspóroltunk az adófizetőknek”.

A politikus szerint a javaslattal olyan határ elé “állítjuk a kamupártokat”, ami szinte teljesen megszünteti, ellehetetleníti a működésüket. Kiemelte, 71 választókerületben jelöltet állítani csak országos támogatottsággal, szervezettséggel rendelkezők tudnak állítani.

Ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy friss pártként nem félnek attól, hogy ne tudnának mind a 106 egyéni választókerületben jelöltet állítani.

A politikus beszámolt róla, hogy javasolták a többes ajánlás megszüntetését is, azt, hogy egy választópolgár csak egy jelöltet, pártot támogathasson, ezt azonban a kormánypártok nem támogatták.

Volner méltatlannak és igazságtalannak nevezte az ellenzék támadását. Mint mondta, a múlt héten sajtótájékoztatón ismertette javaslatukat, de egyetlen baloldali médium sem ment el, a benyújtás óta egy észrevételt sem tettek javaslatára a baloldali politikusok, “most mégis úgy tesznek, mintha szándékaik ellen való lenne az, ami történt”.

“Ha valaki egy listán szeretne Gyurcsány Ferenccel elindulni, megtehette eddig is, megteheti ezután is, semmiben nem akadályozzuk meg a baloldali pártokat” – mondta.

Hangsúlyozta: nincs az ellenzéki oldalon sem összefogási kényszer.

Senkit nem kér meg a Volner Párt arra, hogy összegyurcsányozza magát,

Jakab Péternek sem mondjuk azt, hogy fogjon össze Gyurcsány Ferenccel, ők azonban mégis így döntöttek, egy listára fog a Jobbiktól a DK-ig terjedő balliberális koalíció kerülni” – fogalmazott, hozzátéve: “összenő, ami összetartozik”.

(MTI/Nyugati Fény)

(Kiemelt fotó: MTI/Balogh Zoltán)