Nem bírnak leállni: Megint belenyúlnak Orbánék a választási törvénybe – tovább szigorodnak a listaállítás feltételei

Még mindig ez a legfontosabb dolguk.

Tovább korlátozza a választáson való országos listaállítás feltételeit a kormányoldal, méghozzá a független Volner János javaslata nyomán — tájékoztatta a Telexet Sebián-Petrovszki László, a DK országgyűlési képviselője.

Támogatta a Fidesz-KDNP kedden az Országgyűlés igazságügyi bizottságában Volner János módosító javaslatát, amelyet a választási törvény újabb tervezetéhez nyújtott be a képviselő.

A javaslat még jobban megszigorítja az országos listaállítás feltételeit. Sebián-Petrovszky elmondta a lapnak, hogy a kormánypártok képviselői egyhangúlag szavazták meg a javaslatot.

Volner János javaslata alapján a jövőbeni választásokon csak az a párt állíthat pártlistát, amely legalább 14 megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított.

Ez lényegében azt jelenti, hogy amennyiben ezt a csomagot a kétharmad megszavazza, az ellenzéki pártoknak sem esélyük, sem lehetőségük nem lesz külön listán indulni a 2022-es országgyűlési választáson.

A kisebb pártok sem lesznek képesek országos listát állítani anélkül, hogy az ellenzéki pártok számára esélyesnek vélt egyéni választókerületekben ne indítanának jelöltet.

Gulyás Gergely két hete, a kormányinfón még tagadta, hogy az ellenzéki pártok különlistás, vagy akár kooperációs indulását akadályozná a kormányjavaslat, noha az a választási eljárásnak egy lényeges pontján változtat: megnehezíti az önálló országos listaállítást. A két héttel ezelőtti módosító szerint

„pártlistát az a párt állíthat, amely – legalább kilenc megyében és a fővárosban – legalább ötven egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított”.

Eddig 27 választókerületben kellett jelöltet állítani az országos listához, ezt emelték 50-re, és Volner javaslata nyomán ez a szám most 71-re emelkedik.

Ez gyakorlatilag teljesen ellehetetleníti az ellenzék számára két lista állítását, ami – jelentősen nehezítve ugyan – még az előző módosító életbe lépésével is kivitelezhető lett volna.

(Telex nyomán)

Valódi Hírek