Káosz: Összeomlott a kontaktkutatás, az aktív fertőzötteknek is csak a harmada van karanténban

Akadály nélkül terjed a vírus.

Legalább 80 ezer fertőzött karanténját még el sem rendelték. – írta meg a 24.hu.

A járvány második hullámában is zajlik kontaktkutatás. Ennek az lenne a lényege, hogy akik igazolt fertőzöttel kerültek kapcsolatba, azok karanténba kerüljenek. Ez, mint a hatósági karanténban levők ellenőrzése, a rendőrség feladata lenne.

Már szeptember elején is sejthető volt, hogy a kontaktkutatás akadozik, mostanra viszont már egyáltalán nem látszik, hogy akár minimális mértékben is működne a fertőzöttek kontaktjainak kiszűrése.

Logikus, hogy hatósági karanténban levők számának magasabbnak kellene lennie az aktív fertőzöttek számánál. Ehhez képest a jelenlegi adatok a kormányzati honlap szerint a következők:

130 722 aktív fertőzött van, közülük 7461-en vannak kórházban, a koronavirus.gov.hu szerint viszont csupán 42071-en vannak jelenleg karanténban.

Ha csak a kórházba nem került aktív fertőzötteket vesszük, akkor is minimum 123 261 embernek kellene hatósági karanténban lennie, és az ő kontaktjaikat még bele sem számoltuk.

Mivel arról nem közölnek adatot, hogy a karanténban levők hány százaléka fertőzött, vagy kontaktszemély, illetve hányan érkeztek külföldről, ezért pontos arányokat nem lehet tudni.

Az azonban biztos, hogy még akkor is 123 261 embernek kellene karanténban lennie, ha egyetlen kontaktot sem találtak, ez utóbbi viszont eléggé valószínűtlennek tűnik.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek