Nincs megállás: Szlovákiában újra letesztelik a teljes lakosságot, mert vírusmentes karácsonyt akarnak

„Na, ugye.”

A szlovák kabinet karácsony előtt még egyszer leteszteli a teljes lakosságot – jelentette be Igor Matovič miniszterelnök a kormány csütörtöki ülése után.

Matovič kifejezte, hogy egyetlen kormányzati szereplő sem ellenezte a tervet, ezért konszenzusos döntés születhetett. A miniszterelnök közölte, hogy a koronavírus-tesztelés előző fázisának eredményei alapján a kormányzati válságstáb — a helyi „operatív törzs” — megállapította, hogy sikerült visszaszorítani a járvány terjedését.

A szlovák kormány immáron harmadik alkalommal fogja leteszteltetni a teljes lakosságot. Október végén és november elején végeztek antigén alapú, mindenkire kiterjedő koronavírus-tesztelést. Ezen tesztek a PCR-nál kevésbé hatékonyak, azonban olcsóbbak és sokkal gyorsabbak.

A korábbi fázisokban a tesztelésben való részvétel önkéntes alapú volt, azonban azokra, akik nem vettek részt a vizsgálatokban, kijárási tilalom vonatkozott.

Az első fázisban hárommillióan, míg a másodikban körülbelül kétmillióan vettek részt.

A rendelkezésre álló adatok alapján 58%-kal csökkent a fertőzöttek száma a két tesztelési időszak között. A szlovák állami hírügynökség adatai alapján

Richard Sulík gazdasági miniszter 16 millió gyorstesztet rendelt meg év végéig,

következésképpen újabb tesztelési fázisok várhatók.

A szlovákiai Nemzeti Egészségügyi Információs Központ adatai alapján szerdán közel 8 ezer PCR-tesztet végeztek, amelyek közül 1665 lett pozitív.

Az újonnan detektált fertőzöttek száma október második fele óta növekszik, azonban a legutóbbi napokban csökkenni kezdett. Szlovákiában tavasz óta 91 ezer fertőzöttet azonosítottak, és mind ez idáig több mint 989 ezer fő PCR-tesztjét végezték el. A jelenlegi adatok alapján 1806 koronavírus-fertőzöttet ápolnak kórházban.

Összesen 579 fő hunyt a járvány megjelenése óta Szlovákiában a koronavírus okozta betegségben.

(24.hu nyomán)

 

Valódi Hírek