Már Magyarországon van az oroszok vakcinája, amit az EU hatósága még nem engedélyezett

Ki tudja, mi van benne, это может даже вызвать побочные эффекты.

Magyarországra érkezett az első orosz oltóanyagminta,

a Szputnyik V, amelyet rövidesen elkezdhetnek tesztelni a magyar hatóságok.

A minta tanulmányozását követően születhet döntés az oltóanyag engedélyezéséről és a forgalmazásáról — jelentette be Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy (…) legjobb és legbiztosabb minőségű, (…) legjobb hatékonyságú és leggyorsabban elérhető vakcinát biztosítsuk a magyar emberek számára az életük és egészségük megvédése érdekében” — jelentette ki videójában Szijjártó.

Tíz adag vakcinaminta érkezett légi úton. Ezeket -18 Celsius-fokon tárolták végig az út során, egészen a magyar hatósági laboratóriumokig, ahol majd elvégzik a teszteket.

Magyarország az első európai ország, amely az oroszok által gyártott oltóanyaghoz hozzájuthatott.

Ennek megágyazott a magyar és az orosz kormány közötti, hosszú évek óta fennálló kiegyensúlyozott kapcsolat.

A Magyarországra érkezett vakcinákat azonban eddig — a kétes megbízhatóságú orosz hatóságokon kívül —

senki nem ellenőrizte.

Ha az Európai Unióban forgalmazott gyógyszereket ellenőrző szerv, az EMA engedélye nélkül hagynák jóvá a magyar hatóságok a Szputnyik V forgalmazását, az nagy károkat okozhatna az Európai Unió és Magyarország kapcsolatában.

Jelenleg meglehetősen nagy az elutasítottsága a koronavírus elleni védőoltásoknak, ugyanis jelenleg még egyet sem akkreditáltak nemzetközi ellenőrző szervek. A magyar polgárok mindössze 17%-a adatna be jelenleg magának koronavírus-vakcinát,

az orosz vakcina esetében pedig még kevesebben, csupán 7%-nyian oltatnák be magukat.

FRISSÍTÉS: A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólította fel a kormányt, hogy ne akarjon emberkísérleteket végezni a magyarokon a koronavírus elleni orosz vakcinával.

Barkóczi Balázs, a DK szóvivője emlékeztetett Szijjártó Péter bejelentésre, miszerint Magyarország kap elsőként mintát az orosz vakcinából, a Szputnyik V-ből. Barkóczi Balázs azt mondta, mindez nem véletlen, mert más országnak „esze ágában sincs saját polgárain kísérletezni” az orosz készítménnyel.

Barkóczi elmondta: az orosz oltóanyaggal kapcsolatban számtalan nyugtalanító körülmény látott napvilágot. A kutatók világszerte arról beszélnek, hogy még ők sem adatnák be maguknak a tömegesen soha nem tesztelt vakcinát, és nem csak azért, mert több orosz tesztalany is koronavírusos lett az oltóanyag ellenére.

A szóvivő arra figyelmeztette a kormányt, ne akarja, hogy Magyarország a putyini Oroszország kísérleti laboratóriuma legyen. Kijelentette, hogy csak olyan oltóanyaggal szabad beoltatni a lakosságot, amelyik átesett az európai engedélyeztetésen, a hatásossága és az esetleges mellékhatásai is ismertek.


.

(Szijjártó Péter, Facebook/444 nyomán)

(Kiemelt kép forrása: Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek