Szijjártó Péter: Köszönöm A pestist, Elnök úr! (+fotó)

Jön a külügyminiszter újabb magányos hétvégéje.

A koronavírus-fertőzött Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett bejegyzéseken keresztül is dokumentálja a karanténban töltött napjait. Nemrég például megosztotta azt a kedélyes videóbeszélgetést is, amelyet Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott.

Ebben a miniszterelnök egy, a járvánnyal összefüggő háziolvasmányként, Albert Camus A pestis című könyvét ajánlotta a COVID-19-cel küzdő Szijjártónak, mondván: „Ha ez kimaradt volna, akkor vedd le a polcról, és olvasd el!”

A külügyminiszter legutóbbi, péntek este közzétett karanténnaplójában számolt be róla, hogy máris megérkezett az Orbán által javasolt könyv.

Karanténnapló – 11. nap, 3. rész

Jön az újabb magányos hétvége – nem lesz könnyű…

Viszont megjött az olvasmány. Köszönöm, Elnök úr 🙂

Posted by Szijjártó Péter on Friday, 13 November 2020

És hogy miről is szól az Orbán Viktor által javasolt könyv?

Camus 1947-ben megjelent könyve A pestis, egy fiktív pestisjárványt mutat be.

A mű öt fejezetében a pestis 5 stációját követhetjük nyomon:

  • A patkányok elözönlik a várost és megdöglenek.
  • Az emberek megbetegszenek, hasonló tüneteket produkálva, mint a patkányok: daganatok, tályog, láz, helyi gyulladások, szörnyű szag, stb. A leírásban naturalista módon: igen részletesen mutatja be a tüneteket.
  • Egyre szaporodnak a halottak, a város vezetői kezdetben még titkolóznak, igyekszenek elbagatellizálni az ügyet, majd végül kénytelenek elismerni a járványt. Karantént rendelnek el: senki sem hagyhatja el a várost. A halottak számának emelkedésével a temetések egyre személytelenebbé válnak, a végén már villamosokkal szállítják a krematóriumba a halottakat. Az emberek belefásultak a halálesetek sorozatossá válásába ahogy Tarrou mondja: minden egyes nap halottak napja volt.
  • Tetőpont: a bíró kisfia halálának részletes leírása. Minden lényeges szereplő végignézi a kisfiú szótlan haldoklását, mert egy újfajta szérummal próbálnak segíteni rajta. Az esemény megrendítő hatású, a jelenlevőket a létezés abszurd voltával szembesíti.
  • Egészséges patkányok bújnak elő, elkezdenek gyógyulni a betegek, megszűnik a pestis.

Kapcsolódó cikkünk:

https://nyugatifeny.hu/2020/11/13/szijjarto-europaban-a-magyarok-kapjak-meg-eloszor-az-orosz-vakcinamintat-video

Valódi Hírek