Szijjártó a karanténnaplójában: Úgy érzem magam, mint egy komplett influenzabeteg (+videó)

Mindeközben Kambodzsa fővárosában bezárták az iskolákat a magyar küldöttség látogatása miatt.

A tünetek egyelőre nem engednek. Jelenleg úgy érzem magam, mint egy komplett influenzabeteg” – mondta hétfői Facebook-bejelentkezésében a koronavírussal fertőzött Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette, reméli, hogy ennél már nem lesz sokkal rosszabb a helyzete.

Állapotjelentését követően Szijjártó azzal folytatta, hogy tegnap éjjel újabb egymillió adag favipiravir tabletta érkezett Kínából. Részletezte, ez az a gyógyszer, amit ha jó ütemben adnak a koronavírussal fertőzött és tüneteket is produkáló betegeknek, akkor az eddigi tapasztalatok szerint a tünetek további súlyosbodása megelőzhető.

A külügyminiszter elmondta, jelenleg is tárgyalnak további beszerzésekről, illetve a hétvégén Japánból is érkezik egy egymilliós adag a gyógyszerből.

Szijjártóról november 4-én, kedden Bangkokba érkezése után derült ki, hogy elkapta a koronavírus-fertőzést, emiatt Kambodzsában több tisztségviselő és kormányzati képviselő is karanténba került és több mint 900 embert kellett tesztelni koronavírusra, közülük Szijjártó egyik testőre produkált pozitív eredményt.

Emellett hétfőn, egy héttel a nyitás után a kambodzsai hatóságok úgy döntöttek, hogy több iskolát is két hétre bezárnak a fővárosban, Phnompenhben és környékén – írja a hvg.hu az AP hírügynökség alapján.

Az oktatási minisztérium közlése szerint az iskolák bezárására azért volt szükség, mert nem tudtak elég információt gyűjteni azon diákok szüleitől, akik közvetve vagy közvetlenül kapcsolatba kerültek Szijjártó Péterrel és a magyar küldöttség többi tagjával a látogatásuk során.

Szijjártó a pozitív koronavírus eredmény előtt egy nappal találkozott többek közt a kambodzsai miniszterelnökkel, Hun Szennel is, akinek habár negatív lett a koronavírustesztje, két hétre önkéntes karanténba vonult.

(Szijjártó Péter Facebook/AP/HVG nyomán)

(Kiemelt kép: Szijjártó Péter Facebook)

Valódi Hírek