Kásler Miklós: A fiatalok nem törődtek az óvintézkedésekkel, ezért romlott a járványhelyzet

A kormány viszont minden intézkedést éppen időben, a nemzeti konzultációnak megfelelően hozott meg, mondta a miniszter.

Kásler Miklós, emberi erőforrások miniszter a Magyar Nemzetnek adott interjújában beszélt arról, hogy a koronavírus-járvány természete sokban változott a tavaszi első hullámhoz képest, ezért jelenleg csak 2-3 hetes távokban tudnak gondolkodni, jelenleg még a tetőzést sem látják.

„Európa-szerte folyamatosan emelkedik a fertőzöttek és az elhunytak száma, és sehol nem látszik, hogy közeledne a platóhoz vagy akár csak mérséklődne. Felelősséggel tehát nem lehet kijelenteni, hogy mikorra várható a tetőzés, de ha a megérzésemre kíváncsi – ami a medicinában létezik –, akkor azt tudom mondani, hogy

december vége, január körül, ha most sikerül betartatni a szigorításokat.

Akkor ellaposodik a járványgörbe” – magyarázta Kásler.

Szerinte a tavaszi sikeres védekezés eredményeit követő enyhítések miatt sokan elhitték, hogy a járvány véget ért vagy már nem is létezik, és a figyelmeztetések ellenére sokan külföldre utaztak nyaralni, így behurcolva az országba a vírust.

Így a tavasszal tapasztalható fegyelmezettség – ami akkor szinte nemzeti egységet kovácsolt – feloldódott, és nyár végén, szeptember elején elindult a második hullám” – mondta a miniszter.

Szerinte az állampolgárok nemzeti konzultációban megfogalmazott kérésének megfelelően a kormány olyan járványügyi intézkedéseket hozott, amelyek az életek megóvása mellett a gazdaság működését is fenntartják. Ennek mindössze az volt az egyetlen feltétele, hogy az emberek betartsák a szabályokat.

Kásler viszont úgy véli, a fiatalok voltak azok, akik

„nem törődtek az óvintézkedésekkel, így lassan és alattomosan elindult a járvány felfutása.

Ezzel beléptünk a vírusterjedés harmadik, közösségi terjedési fázisába, ami már nehezen kontrollálható”.

A héten bevezetett korlátozó intézkedésekkel kapcsolatban a miniszter úgy vélte, a kritikákkal ellentétben azokat éppen időben vezette be a kormány, 2-3 hét múlva pedig már várható eredményt is mutathatnak a járványgörbét illetően.

„Most az az elsődleges cél, hogy addig is mérsékeljük az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő nyomást, amíg meglesz a vakcina” – mondta Kásler Miklós.

(Magyar Nemzet nyomán)

Valódi Hírek