Kásler „vátesz” Miklós tudja a pontos dátumot: A Mikulás hozza a járvány tetőzését

A miniszter névnapjára várják a második hullám csúcsát, amely szerinte a külföldön nyaralók miatt terjedt el ennyire az országban.

Kásler Miklós szerint a kedden meghozott járványügyi intézkedések döntő hatással lesznek a koronavírus-járvány terjedésére. Az EMMI minisztere állítja:

a kormány időben meghozott döntéseivel és azok betartásával a fertőzések száma heteken belül csökkenni fog.

Hozzátette, noha a kormány tavaszi, eredményes intézkedései miatt július végére laposodott a járványgörbe, a külföldi nyaralásokkal az emberek ismét behurcolták a vírust az országba. Megjegyezte, az emberek fegyelmezettsége enyhült, emiatt kellett a szigorúbb intézkedéseket bevezetni, de abban egyetért, hogy a szabályok betartására vonatkozó első tapasztalatok kedvezőek.

A miniszter szerint „Felelősséggel azt tudjuk mondani, hogy a mostani számítások szerint körülbelül

a december hatodika, tizedike közötti időszakig jelentősen növekedni fog a fertőzöttek száma.

Összesen 26-28 ezer kórházi, infektológiai ágyra lehet szükség, és körülbelül négyezer-ötszáz intenzív ágyra.”

Úgy véli, ezt a magyar egészségügy könnyedén biztosítani tudja.

Hozzátette, a kormány eddig 77 kórházat jelölt ki a koronavírusos betegek kezelésére, az összes NEAK-finanszírozott ágyaik negyven százalékáig. Ennyit kell előkészíteni arra, hogy tudják fogadni a betegeket, míg az összes ágy hét százalékát kell intenzív ellátáshoz előkészíteni, ahol, ha szükséges, lélegeztetést is biztosítani kell.

Kásler Miklós a vírus elleni vakcináról is beszélt. Hangsúlyozta, hogy az oltóanyag kereskedelmi forgalomba hozatalát szigorú ellenőrzések előzik meg, mégis úgy véli, a hatásos, biztonságos és

mellékhatásoktól mentes vakcina belátható időn belül mindenki számára elérhető lesz.

„Ha hatásos vakcinációt tudunk megfelelő mennyiségben biztosítani, akkor a járvány megfékezhető, és a fertőzöttek száma jelentősen csökkenni fog.” – zárta nyilatkozatát a miniszter.

(Magyar Hírlap nyomán)

Valódi Hírek