RENDKÍVÜLI: Kásler elrendelte a halasztható műtétek felfüggesztését, a legtöbb kórház COVID-kórház lesz

Hogy mi halaszthatatlan, azt ők döntik el.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szombati közleménye szerint Kásler Miklós keddtől elrendelte a halasztható műtétek felfüggesztését.

Az indoklás szerint az egyre növekvő számú koronás beteg folyamatos ellátásának érdekében hozta meg a döntést.

Az utasítást minden aktív fekvőbeteg-ellátást folytató intézmény, és az Országos Mentőszolgálat is megkapta.

Az utasításban elrendelte a halasztható műtétek (ideértve az egynapos sebészeti beavatkozásokat is) elvégzésének felfüggesztését keddtől, illetve szinte minden kórházat kijelölt a koronavírusos betegek ellátására,

A műtétek felfüggesztése alól egyedül az életmentő műtétek jelentenek kivételt,

illetve azok, amelyek hiányában a beteg maradandó vagy súlyos károsodást szenvedne. Az onkológiai ellátást, onkológiai szűrővizsgálatokat és a kardiológiai ellátásokat továbbra is el kell végezni, és az asszisztált reprodukciós eljárások is zavartalanul működhetnek. Transzplantációt is lehet végezni – áll a közleményben.

A miniszteri utasítás szerint minden, aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény köteles ellátni a középsúlyos és súlyos COVID-betegeket, ezalól kivételt csak a korábban már mentesített intézmények képeznek.

Az intézmények

kötelesek elkülöníteni a meglevő ágyak 40%-át a koronavírus-betegek ellátására, az ágyak további 7%-át pedig lélegeztetésre alkalmassá kell tenniük.

A COVID-gyanús, illetve az igazolt betegek utazását az Országos Mentőszolgálat koordinálja.

 

Valódi Hírek