Müller Cecília megengedte, hogy a végstádiumú koronavírusos betegek mellett ott legyenek a családtagok

A kórházakba korábban nem engedték be őket.

Levelet írt Müller Cecília országos tiszti főorvos a magyar kórházigazgatóknak. Ebben többek között kifejtette, hogy a klinikai ellátásra szoruló koronavírus-fertőzöttek emberi méltósága nem sérülhet az egészségügyi intézményben való tartózkodás ideje alatt.

Mindez azt is jelenti, hogy kivételes esetekben — például ha a beteg olyan súlyos állapotban van, hogy már nem megmenthető –,

a fertőzötteket egy általuk megjelölt hozzátartozó meglátogathatja a jövőben.

Ez a továbbiakban nemcsak a COVID-osztályra, hanem bármely más részlegre is vonatkozik.

Emellett arra is lehetőséget ad a rendelkezés, hogy a kiskorú gyermekek egy szülője is a gyermekkel tartózkodhasson a kórházban. A rendelkezés azt is engedélyezi, hogy a szülés előtt álló nő mellett egy általa megjelölt nagykorú tartózkodhasson, nemcsak a szülés, hanem a vajúdás szakaszában is.

A tiszti főorvos levelében felhívja a figyelmet arra, hogy a haldoklók családtagjainak joguk van ahhoz, hogy a beteg állapotáról információkat kapjanak az orvosoktól.

A haldokló, végstádiumú beteg láthatása nem várhat órákat, napokat, az alkotmányos alapjog betartását minden esetben haladéktalanul szükséges biztosítani. Minden ezzel ellentétes működési rend az egészségügyi törvény és az alaptörvény hivatkozott rendelkezéseibe ütközik” — írta Müller Cecília.

Amennyiben nem palliatív (a palliatív ellátás azt jelenti, hogy a végstádiumú betegnek már csak a fájdalmait enyhítik, de tényleges gyógyításra már nincs lehetőség – a szerk.) állapotú a beteg, egyéb, méltányolható esetben, kockázatbecslést követően engedélyezhető a beteg látogatása.

Azt azonban mérlegelni kell, hogy valóban sürgős és indokolt-e annyira a látogatás, hogy azzal fertőzésveszélynek legyen kitéve a hozzátartozó.

(Telex nyomán)

(Címlapkép: infostart.hu)

Valódi Hírek