Müller Cecília: Felhívom a figyelmet, hogy nehéz idők jönnek (+videó)

A tiszti főorvos szerint most mindenkinek rendkívüli fegyelmezettséget kell mutatni, hogy ne omoljon össze az egészségügyi rendszer.

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján Kiss Róbert alezredes ismertette a legfrissebb járványügyi szigorító intézkedéseket, ezekről itt írtunk részletesen. Hozzátette: a rendőrség mellett a honvédség hivatásos állománya ellenőrizheti majd a szabályok betartását.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta: a járvány kezdete óta

2697 magyar halt meg,

jelenleg 473-an vannak lélegeztetőgépen.

Továbbra is jellemzően a krónikus beteg, idősebb személyeknél végződik halállal a fertőzés, a valódi halálok maga az alapbetegség, de a koronavírus súlyosbíthatja a beteg állapotát. Az elhunytak körülbelül 7 százalékánál nem derítettek fel semmilyen alapbetegséget.

„Felhívom a figyelmet, hogy nehéz idők jönnek, ezek az intézkedések mindannyiunk életét befolyásolják”

– mondta Müller, hozzátéve, vannak családtagok, akikre különösen figyelmet kell fordítani, különösen a magányosan élő idősekre: hívjuk fel őket legalább hetente egyszer, vásároljunk be helyettük, adott esetben kérjük a szomszédok segítségét – tanácsolta.

A tiszti főorvos szerint most mindenkinek rendkívüli fegyelmezettséget kell mutatni, hogy a fertőzöttek számát fékezni tudjuk, és ne nehezedjen ennél is hatalmasabb teher az egészségügyi ellátórendszerre.

„A maszkviseléssel nem a rendőrnek teszünk szívességet, nem azért tartjuk be ezeket a szabályokat, mert előírják számunkra” – tette hozzá.

Müller elismételte, mindenki, aki nem tudja tartani a másfél méteres távolságot, külterületen is viseljen maszkot, ez 80 százalékban csökkentheti a fertőzés átadásának esélyét.

„Alig van ma már olyan család, közösség, ahol ne fordult volna elő pozitív személy” – fogalmazott a tiszti főorvos.


.

(via 24.hu)

 

Valódi Hírek