Orbán: December végén részlegesen megkönnyebbülünk, áprilisban felszabadulunk

De nem mindegy, hogy belefáradunk vagy belehalunk valamibe – mondta Orbán.

Az újabb járványügyi korlátozások életbe lépésének estéjén exkluzív interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök az M1 csatornájának, ahol elmondta, azért jött el most, mert „vannak pillanatok, amikor itt van a döntés ideje, és akkor nem szabad habozni” .

Mint mondta, Magyarország szerencsés, amiért van egy víruslaboratóriuma, Ausztria, amit nagyjából egy-két héttel követünk a járvány terjedését tekintve.

A kormányfő elmondta, Magyarország a legtöbb kórházi ággyal és lélegeztetőgéppel rendelkezik a térségben, „a védekezőeszközökből szinte korlátlan áll a rendelkezésünkre”. A betegek egyre emelkedő száma viszont vélekedése szerint is meghaladta azt, amennyit az egészségügyi dolgozók még egy időben úgy tudnak ellátni, ahogy „ön is ellátná az édesanyját”.

Ha a megbetegedések száma továbbra is a jelenlegi ütemben nő,

ötven százalék esély van arra,

hogy a mostani ápoló- és orvosszámmal korlátozások nélkül el tudnánk látni a betegeket, de ez túl nagy kockázatot jelentett volna, ezért kellett most korlátozni” – mondta Orbán.

A maszkviselési szabályok szigorításával kapcsolatban elmondta, szeptemberben még elégséges volt a vírus lassításához az, ha az emberek 80 százaléka hordta maszkot. „Ez egy darabig elég volt. Ennek itt a vége, most már más intézkedésekre van szükség” – magyarázta a kormányfő, aki azt is bejelentette, hogy

ma éjféltől közterületen is kötelező lesz maszkot hordani.

Az iskolabezárással kapcsolatban hangsúlyozta, a diákokat nem szabadságra küldték, a gimnáziumok online oktatásra, digitális tanrendre állnak át.

A szülőkhöz fordulva Orbán úgy fogalmazott, „kell beszélni a fejükkel, kell néhány komoly mondatra időt és energiát szakítani, mert igaz, hogy, aki erős és fiatal, az megúszhatja ezt a koronavírus-járványt is, a szülők és nagyszülők viszont nem fogják megúszni. Most mindannyiunkon múlik, hogy teljes marad-e a család. Tudom, hogy súlyos, meg gyászos, de ezt most el kell mondani”.

Az antigénes gyorstesztekkel – amikkel a tanárokat és a szociális dolgozókat is rendszeresen tesztelnék – elmondása szerint óvatosan kell bánni, óriási viták vannak róla, hiszen a teszt hiába mutat 90 százalékos megbízhatósággal pozitív eredményt, a negatív teszteredmény azonban csak 50-60 százalékban megbízható.

Elmondta, jelenleg is várják a szlovákiai népességtesztelés eredményeit, hogy következtetéseket vonhassanak le belőle. „Addig pedig tesszük azt, amit tenni lehet”.

Nem mindegy, hogy belefáradunk valamibe vagy belehalunk valamibe.

A magyar egy kultúrnép, intelligens közösség, és ezt belátja. Egyszer már sikerült, miért ne sikerülne még egyszer?” – tette fel a kérdést Orbán, aki a járvány második hullámával kapcsolatban úgy fogalmazott, „egy meccs is két félidőből áll, de az ember az első félidő után már több mindent tud, hogy mivel kell készülnie”, és – mint mondta – azt már tudják, hogy most csak addig kell kitartani, amíg megérkezik a vakcina.

Orbán elmondta, az oltóanyag szempontjából két időponttal számolna: elsősorban a december végével és januárral, amikor érkezik egy adag az EU-ból. Ezzel a kb. 50-60 ezer oltóanyaggal az egészségügyi dolgozókat, a közrend fenntartásában dolgozókat és a legbetegebb fertőzötteket akarják beoltani. De emellett rajta tartja a szemét az orosz, kínai és az izraeli vakcinákon is.

A tömegesen elérhető vakcina viszont Orbán szerint csak áprilisban érkezik meg, „jöhet hamarabb is, de csepegtetve”.

Lesz egy részleges megkönnyebbülés december vége, január környékén, és egy felszabadulás áprilisban”

– foglalta össze Orbán Viktor, aki ezt követően áttért a járvány gazdasági hatásaira.

Elmondása szerint nem külön látja a gazdaságot meg az egészséget, hanem egyben az életet, ezért is hoznak olyan egészségügyi és gazdasági intézkedéseket, amelyek nemcsak az emberéleteket, hanem az emberek megélhetését is egyszerre érintik. Kiemelte, a most elrendelt intézkedések 30 napra érvényesek, utána jöhet a gazdaság újraindítása.

A ma ismételten 90 napra bevezetett rendkívüli jogrenddel kapcsolatban elmondta, a nyugati országok megint azt fogják mondani, hogy lezárta a parlamentet, miközben a valóság az, hogy tucatszám tárgyalják a különböző törvényeket, sőt alkotmánymódosításról is vitáznak.

A végén túl leszünk, és győzni fogunk” – zárta beszédét Orbán.

(Kiemelt kép: M1 Híradó)

Valódi Hírek