Éger István: Karácsony helyett könnyen nemzeti temetés is lehet Magyarországon

Ha nem lépünk közbe sürgősen.

A Magyar Orvosi Kamara korábbi elnöke nyilatkozott a 24.hu-nak.

Éger István 2013-2019 között volt a MOK elnöke, jelenleg egy vidéki nagyvárosban mentőzik. A portálnak adott interjújában azt mondja: már most apokaliptikus a helyzet. A kórházak lassan már nem tudják fogadni a betegeket, Éger szerint

előfordul, hogy 150-200 km-t is megy a mentő, mire olyan kórházat talál, ahol még van hely és ellátókapacitás.

Az ex-kamaraelnök azt mondja, hogy a kollégák közül egyre többen betegszenek meg vagy kerülnek karanténba, így arra is van esély, hogy

hamarosan a belgiumi mintát kell követnünk: ott a Covid-fertőzött orvos is bemehet dolgozni, ha épp nem érzi magát nagyon rosszul.

Még Orbán Viktor is beismeri, hogy a lélegeztetőgépre szoruló betegek száma heteken belül megtízszereződhet, bár a miniszterelnök szerint elegendő lélegeztetőgép áll rendelkezésre a kezelésükhöz. Éger ehhez hozzáfűzi, hogy a gépeket kezelő szakszemélyzet hiánya sokkal súlyosabb probléma, mint amilyennek a kormány beállítja, hiszen

avatatlan kezekben egy lélegeztetőgép ölni is tud.

Éger István az új egészségügyi törvényről is beszélt a portálnak. Szerinte a törvény alapvetően jó, amennyiben rendezné végre az orvosok bérét és a hálapénz kérdését, bár vannak hibái. Leginkább a törvénnyel kapcsolatos kommunikációt kifogásolja.

Nem csodálja az egészségügyi szakdolgozók részéről tapasztalt bizalmatlanságot a törvénnyel kapcsolatban, hiszen a fenntartók tizenöt éve folyamatosan mellébeszélnek. Ezért a másodállás tilalmának kérdését is sokan félreértelmezik szerinte.

„De azért az is tarthatatlan, hogy nem tudjuk, hol hányan dolgoznak. A 2003 óta meglévő minimumfeltétel-rendelet elvben előírja, hogy milyen ellátóhelyeken milyen személyi kapacitásnak kell lennie, de ennek nem lehet érvényt szerezni, mert minden szakorvos le van jelentve egyszerre három, de akár öt helyre is. Ez tervezhetetlenné és bizonytalanná teszi a rendszert.” – teszi hozzá.

A kérdésre, hogy milyen szigorításokat tartana megfelelőnek a jelenlegi helyzetben, azt mondja, hogy a leglényegesebb feladat most ellaposítani a járványgörbét. Ennek érdekében a Magyar Orvosi Kamara javaslatait tartja előremutatónak.

„Ha nem taposunk a fékre azonnal, akkor decemberben a karácsonyi ünneplés helyett nemzeti temetés lesz.”

 

Valódi Hírek