Botrány a parlamentben: A Fidesz bojkottja miatt az ellenzék megint nem kérdezhetett az Operatív törzstől a népjóléti bizottság ülésén

Második hete nem jutnak el az Operatív törzs meghallgatásáig.

Múlt héten a népjóléti bizottság ülésének egyetlen napirendi pontja lett volna az Operatív törzs meghallgatása. A Fidesz-KDNP képviselői azonban egy mondvacsinált ok miatt távol maradtak az üléstől, ezért azt Korózs Lajos, a bizottság elnöke határozatképtelenség miatt kénytelen volt berekeszteni azt.

Emiatt a parlamentben ma került volna ismét napirendre a bizottság ülésén az operatív törzs képviselőinek meghallgatása, ahol az ülés tagjai feltehették volna a járvánnyal kapcsolatos kérdéseiket. Az ülést azonban ismételten, még azelőtt berekesztették, hogy az elkezdődött volna.

Az MTI beszámolója szerint miután Korózs (MSZP), a testület elnöke közölte, hogy a grémium határozatképes, egyből vita alakult ki.

Nacsa Lőrinc (KDNP) azt mondta, hogy szóban akarnak módosító indítványt benyújtani a napirendre. Korózs erre azzal válaszolt, hogy erre csupán írásban, az ülés előtt ad lehetőséget a házszabály.

A bizottság szocialista elnöke rövid egyeztetés után közölte, mégis lehet szóban módosítani. Ezt követően szavaztak az előre kiírt napirendről, amelyet négy igen szavazattal, tíz nem ellenében nem fogadtak el.

Nacsa azt kérte a testülettől, hogy a javasolt pontok többségét ne vegye napirendre, köztük az elsőt sem,

amelynek keretében az operatív törzs képviselői tájékoztatták volna a bizottságot.

A KDNP képviselője azt hangoztatta: felháborító és elfogadhatatlan, amit a baloldal a pandémia kezdete óta művel.

„Nem elég, hogy akadályozza a védekezést, de támadja is annak résztvevőit” – közölte.

Nacsa ennek egyik „mélypontjaként” említette Korózs Lajos „kamuvideóját”, amelyet nemrég „kamustatisztikákkal” tetézett az MSZP-s politikus – fogalmazott. Ezért szerinte a testület elnöke méltatlan a járványüggyel kapcsolatos napirendi pontok levezetésére. Azt mondta, hogy így csupán a gyermek- és fiatalkorúak egészségének megóvása érdekében szükséges lépésekről szóló határozati javaslatot, valamint az egyebekről szóló pontot tennék fel szavazásra.

Szabó Tímea (Párbeszéd) hozzászólásában gyalázatosnak nevezte a kormánypárti képviselők magatartását. Úgy vélte, a bizottság tagjai nem kérdőjelezhetik meg a grémium elnökének személyét, hiszen őt a parlament választotta meg.

Harmincéves szokásjogot akarnak most önök aljas politikai indokból megtörni és megszüntetni” – fordult a kormánypárti képviselők felé Szabó, hozzátéve:

„Önök azok, akik nem akarják tájékoztatni az embereket a járványhelyzetről”.

Az ellenzéki politikus kitért arra, hogy nem született feljelentés a „kamuvideó” miatt, és képviselői javaslat sem érkezett arra vonatkozóan, hogy Korózs méltatlanná vált volna a népjóléti bizottsági elnöki pozíciójára.

Ezt követően heves vita alakult ki a teremben, amelynek Korózs Lajos azzal vetett véget, hogy lezárja a bizottsági ülést, mivel annak nincs elfogadott napirendje.

Hohn Krisztina, az LMP képviselője később a Facebookon közzétett élő bejelentkezésében elmondta, hogy a „rövid és morbid” ülésén ezúttal hiába vettek részt a Fidesz-KDNŐ képviselői, rögtön, még a napirend elfogadása előtt bojkottálták azt.

Hohn elmondta, az ülésen elsősorban a járvánnyal, a teszteléssel, az orvosokkal és kórházakkal kapcsolatban tettek volna fel kérdéseket az Operatív törzsnek.

„Ehhez képest egyszerűen mindenféle mondvacsinált okokra hivatkozva bojkottálják az ülést” – mondta a képviselő. Hozzátette, nemcsak azt tartja felháborítónak, hogy a kormánypárti képviselők mindezt egy járvány közepén teszik, hanem azt is, hogy

„folyamatosan bekiabáltak és zavarták a bizottság rendjét, majd egyszerűen kivonultak az ülésteremből. Ez már a második eset”.

Hohn teljes beszámolóját itt nézheti meg:

(MTI/Nyugati Fény/Hohn Krisztina nyomán)

(Kiemelt fotó: Nacsa Lőrinc/Echo TV/Youtube)

Valódi Hírek