Megáll az ész: Müller Cecília még Orbánt is megcáfolta!

Miközben dinamikusan nő a napi halálozások száma, a tiszti főorvos szerint minden rendben van.

Orbán Viktor miniszterelnök ma rendkívüli bejelentést tett. Kossuth rádiós nyilatkozatában kifejezte, hogy a halasztható, kevésbé sürgős műtéteket felfüggesztik a kórházakban — írja a 444.hu. Minderre azért van szükség, mert a kórházak a kapacitásaik határán működnek, és kiemelt cél, hogy minden koronavírus-fertőzöttet ellássanak.

Mindeközben Müller Cecília — alig néhány órával Orbán Kossuth rádióban közölt interjúja után — más keretbe helyezte a jelenlegi történéseket. Az országos tiszti főorvos azt állítja, hogy

Magyarország világviszonylatban első helyen(!) áll a rendelkezésre álló lélegeztetőgépek száma alapján.

Müller mindemellett azt is kijelentette, hogy

van elég rendelkezésre álló kórházi ágy

hazánkban.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) és más szakmai szervezetek azonban nem elsősorban az ágyak alacsony száma miatt figyelmeztették a döntéshozókat. A magyar kórházakban egyre kevesebb szakorvos és ápoló áll rendelkezésre, és ez a koronavírus okozta megbetegedések, valamint az új orvosi szerződés okozta fejetlenség miatt egyre csak fokozódhat.

Az országos tiszti főorvos úgy látja, hogy elsősorban a kórházi dolgozókra helyeződik a nyomás a koronavírus-járvány második hullámának időszakában. Müller akképp vélekedik, hogy fontos a kapacitások felszabadítása, és ez elsősorban a műtőorvosok terhelésének csökkentésével érhető el.

A magyar miniszterelnök 2020 decemberére több mint 30 ezer koronavírus-fertőzöttel számol. Ez Csilek András, a MOK Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetének vezetője szerint „armageddon lenne„.

Müller Cecília mai tájékoztatója alapján a megfertőződött egészségügyi dolgozók aránya 3,3%, a járvány kezdete óta stagnál. Ez azonban nehezen elképzelhető, lévén az egészségügyi dolgozók magas fertőzéskitettsége miatt.

További riasztó tény, hogy a tiszti főorvos szerint akadozik az influenza elleni vakcinák szállítása. „A beszerzés folyamatos.

Számos nehézséggel küzdünk,

hiszen már a megrendelt vakcinákat is némely ország lemondja, a szállítást megtagadja, mert számos helyet exporttilalmat vezettek be.”

Az ellátási nehézségek nagy problémákat vetítenek elő. Abban az esetben,

ha valaki a koronavírus-betegséggel és az influenzával egyszerre fertőződik meg, könnyen végzetes lehet.

(444.hu nyomán)

(Kiemelt kép forrása: M1 Híradó/Facebook)

Valódi Hírek