MOK: Heteken belül olyan helyzetbe kerülhetünk, mint Olaszország tavasszal

Sötét képet festett a MOK-titkár a magyar egészségügyi rendszer helyzetéről.

Bár a kormány minden platformon úgy nyilatkozik, kézben tartja a járványhelyzetet és az egészségügy is tökéletesen felkészült a napról napra növekvő esetek kezelésére, Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara titkára szerint, ha a kormánynak nem sikerül lassítani a koronavírus-járvány terjedését, akkor

heteken belül a tavaszi olaszországihoz hasonló helyzet állhat elő itthon.

Svéd Tamás a Népszavának elmondta, hamarosan a kontaktszemélyeknek és az enyhe vírusos tünetekkel rendelkezőknek is dolgozniuk kell majd, máskülönben az egészségügyi rendszer összeomlik, nem lesz, aki ellátná a betegeket.

„Jelenleg a legkevesebben az intenzíves szakápolók vannak, ők azok, akik a legsúlyosabb állapotban lévő betegeket ellátják” – mondta Svéd.

Hozzátéve, a rendszer jelenleg még azért tartható, mert a szakorvosok és ápolók pótlására jelenleg más területekről vezényelnek át szakembereket – például fogorvosokat, szemészeket –, illetve az alapképzésben frissen végzetteket is bevonják az ellátásba.

A MOK titkára szerint ez még mindig jobb, mintha senki sem állna a betegek ágya mellett. „Ám, ha covidos-betegként választanom kellene, hogy a lélegeztető gépemen ki csavargassa a gombokat,

biztos, hogy nem a pszichiátert vagy a fogorvost választanám”.

Svéd Tamás szerint „már rég nincs elegendő infektológus, pulmonológus, belgyógyász arra, hogy ilyen mennyiségű fertőző beteget ellássunk. Sokszorosuk hiányzik a rendszerből”.

Hozzátette, az sem vezet eredményre, hogy a kormány a covidos szakellátási területtől teljesen eltérő osztályokat nevez ki a koronavírusos betegek ellátóhelyeként. Svéd szerint nyilvánvaló, hogy a „Semmelweis Egyetem neurológiai és pszichiátria klinikáján, vagy a szegedi szájsebészeti klinikán nem lehetnek ugyanolyan körülmények, nem is tudnak akkora hatékonysággal, hatásossággal dolgozni, mint az egykori Szent László kórház covid részlegén”.

A titkár elismerte a maszkhordás és a kézfertőtlenítés fontosságát is, és mint mondta, azt is megértik, hogy a kormány nem kívánja a tavaszihoz hasonló módon lezárni az országot, mégis úgy véli, a teljes zárlat és a jelenlegi látszatintézkedések közt még rengeteg lehetőség lenne.

Az egyetlen megoldásnak a járványgörbe ellaposítását látja, – amelynek egyik legfontosabb pontja a tömegrendezvények, és így a nyílt kapus futballmeccsek megszüntetése – máskülönben nem hónapokon, hanem heteken belül a tavaszi olaszországihoz hasonló járványhelyzetben találhatjuk magunkat.

„Focimeccseken már nem kellene tömegeknek közös szotyolázásra, kiabálásra összeverődni”

– zárta érvelését a MOK-titkár.

A MOK tegnap egy rendhagyó felhívást intézett az egészségügyi dolgozókhoz: tagjaiktól mindennapi életképeket várnak, amellyel szeretnék hitelesen bemutatni az egészségügy helyzetét, és nem titkolt céljuk ráébreszteni az embereket arra, mekkora válságban is van a rendszer, és hogy a probléma megoldása az ő érdekük is feladatuk is egyben.

(Népszava nyomán)

(Kiemelt fotó: AFP)

Valódi Hírek