Biden újabb államban győzött, Trump máris újraszámlálást kér Wisconsinban

Joe Biden vagy Donald Trump lesz az USA 46. elnöke?

  • Magyar idő szerint éjjel 1 óra óta érkeznek a választás részeredményei az Amerikai Egyesült Államokból.
  • Joe Biden egyelőre 227 elektori szavazattal az élen áll, míg Donald Trump a fontos államok közül Ohióban és Texasban is nyert, az elnök jelenleg 213 elektori szavazatot tudhat magáénak.
  • Az országos szavazatokat tekintve magyar idő szerint szerda délután Biden a leadott szavazatok 50,2 százalékát szerezte meg.
  • Végleges eredmény azonban még hosszú ideig nem várható elsősorban az előre, levélben leadott szavazatok lassú feldolgozása miatt.
  • Az USA-ban 120 éve nem szavaztak ennyien, a legfrissebb felmérések szerint több mint 160 millióan, a népesség 66,9 százaléka járult a szavazóurnákhoz.
  • Biden az elnökjelöltektől szokatlan módon helyi idő szerint a választás estéjén kiállt hívei elé lakhelyén, Greenville-ben, Delaware államban, ahol beszédben köszönte meg a leadott szavazatokat és a választók türelmét kérte.
  • Trump pedig Twitteren fenyegetőzött választási csalással, az elnök azonban biztos abban, hogy győzni fog.

19:10 Trump kampánycsapata bejelentette, azonnali újraszámlálást kérnek Wisconsinban. Az államban érvényes törvények miatt viszont mindaddig nem kérhetnek újraszámlálást, amig be sem fejezték a szavazatszámolást.

Trump kampánymenedzsere, Bill Stepien közleményében azt írta, az államban „pengeélen” mozog az eredmény a két jelölt között. Számos választókerületből azonban olyan szabálytalanságokat jelentettek, amelyek miatt „komoly kétségek merültek fel az eredmények érvényességét illetően”, így Trump elnöknek jogában áll újraszámolást kérvényezni.


18:30 Trump közben Twitteren ír arról, hogy „mindenhol Biden-szavazatokat találnak”: Pennsylvaniában, Wisconsinban és Michiganben is. „Nagyon rossz ez az országunknak” – írja az elnök.


18:10 Joe Biden nyeri Maine állam legalább három elektori szavazatát a négyből a CNN projekciója szerint. A demokrata jelöltnek így 227-re emelkedhet az eddig megszerzett szavazatok száma szemben Trump 213 szavazatával.

2016-ban Hillary Clinton szintén három elektori szavazatot szerzett meg az északkeleti régióba eső államban.

Illusztráció: Guardian


17:50 A 16 elektort adó Georgiában még ma eredmény születhet – mondta a szerdai sajtótájékoztatóján Brad Raffensperger államtitkár, aki szerint már csak mindössze 200 ezer levélszavazatot kell feldolgozniuk.

Raffensperger biztosítottak a választókat arról, hogy minden törvényesen, hivatalosan leadott szavazatot meg fognak számolni az államban, ahol 94 százalékos feldolgozottságnál 50.5:48.3 arányban, 100 ezer szavazattal vezetett Donald Trump.


17:30 Wayne megyében felgyorsult a szavazatszámlálás, így tovább nőtt Biden előnye a 16 elektori szavazatot érő Michiganben: 92 százalékos feldolgozottságánál 49.5:48.8 arányban, 34 769 szavazattal vezet. Azaz, a két és fél órával ezelőtti eredményhez képest 20 ezer szavazattal nőtt Biden előnye Michigan államban, ahol délelőtt még Trump vezetett csaknem 200 ezer szavazattal.

Michigan államban, akárcsak Pennsylvaniában először a személyesen leadott voksokkal kezdték a feldolgozást, a választás másnapján pedig az előzetesen beküldött levélszavazatokat összesítik.


17:05 Joe Biden ismét szólni fog a választókhoz, még az eredmények kihirdetése előtt – jelentette be Jen O’Malley Dillon, a demokrata jelölt kampánymenedzsere néhány perccel ezelőtt.

MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Biden helyi idő szerint a november 3-án este már tartott egy beszédet, amelyben köszönetet mondott a választóknak és türelmet kért a szavazatok feldolgozásáig.


17:00Nem biztos, hogy lesz ma eredmény Pennsylvania államban” – mondta nem sokkal ezelőtt Tom Wolf kormányzó, aki szerint még több mint 1 millió levélszavazatot kell feldolgozniuk, így az is lehet, hogy helyi idő szerint csak holnap, azaz csütörtökön lesz végleges eredmény.

A 20 elektort adó Pennsylvania az egyik kulcsfontosságú billegő államnak számít a választás szempontjából.


16:30 Trumpék továbbra is biztosak a győzelemben. Újságíróknak adott nyilatkozatában Bill Stepien, Trump kampánymenedzsere azt mondta, az elnök „nagyon, nagyon, nagyon jó pozícióban” várja a végeredményt. Stepien szerint a levélszavazatok lassú feldolgozása is – az elnök korábbi állításaival ellentétben – Trump előnyét szolgálja.

A kampánymendzser elmondta, biztosak abban is, hogy Pennsylvaniában és Arizónában is nyerni fognak.

Stepien ismét utalást tett arra, hogy választási csalásra számítanak, mint mondta, „a demokraták azért harcolnak a késői levélszavazatokért, mert ha legálisan számoljuk azokat,

mi fogunk nyerni”.

Wisconsin – ahol a jelenlegi állás szerint Biden vezet 0,6 százalékkal – Stepien szerint is szoros, „egy tizeden belüli” versenyt hoz a két jelölt között, ezért az „olyan terület, amit újra kell számolni”.

A kampánymenedzser szerint Arizónában még közel félmillió szavazat vár feldolgozásra, ám ezek kétharmada, 70 százaléka Trump elnöknek kedvez. „Számításaink szerint 30 ezer szavazattal az elnök fog nyerni Arizónában” – idézi Stepient a CNN.

A legfrissebb tájékoztatás szerint azonban még egymilliónál is több szavazat vár feldolgozásra az államok szerte.


16:16 Az Elections Project felmérése szerint 160 millió amerikai állampolgár, a teljes népesség

66,9

százaléka már biztosan szavazott a 2020-as elnökválasztáson, ezzel a 120 éve tartott részvételi rekord dőlt meg az USA-ban.

1900-ban ugyanis, amikor a demokrata William Jennings Bryan lett az elnök az amerikai lakosság 73,7 százaléka járult az szavazóurnákhoz.

A 66,9 százalékos részvételi arány azonban a következő napokban – főként a szintén rekordmagas, több mint 100 millió előzetesen beküldött levélszavazat feldolgozásával – tovább emelkedhet – írja a BCC.


15:36 Philadelphiából Youtube-on közvetítik a szavazatszámlálást, ami egyrészt biztató, hiszen látni, hogy a hosszú várakozás közepette valami valóban történik, másrészt viszont azt is megerősíti, hogy ez a választás azokon is nagyban múlik, akik a háttérben már 23. órája számolják a voksokat.


15:00 Michigan államban is élre állt Joe Biden. A szavazatok 90 százalékos feldolgozottságánál 49.3:49.1 arányban kevesebb mint 10 ezer szavazattal vezet a demokrata jelölt, aki, ha nyer 16 elektori szavazatot tehet zsebre.

Azon billegő államok közül tehát, ahonnan már érkeztek eredmények Wisconsinban (97 százalékos feldolgozottságnál 0,6 százalékkal) és Michiganben vezet Biden, Trump pedig Georgiában (94 százalékos feldolgozottságnál 50,5:48,3 arányban) és Észak-Karolinában (94 százaléknál 50,1:48,7 arányban) áll az élen.


14:50 Georgia egy lélegzetvételnyire attól, hogy bekéküljön” – írja tudósításában a CNN. A 16 elektort adó déli tagállamban 90 százalékos feldolgozottságnál Trump – habár reggel azt állította, hogy itt is győzni tudott – mindössze 118 ezer szavazattal jár Biden előtt, akire legtöbben a főként demokraták lakta Atlantában szavaztak a körzetben. Több megyében viszont még várnak arra, hogy befussanak a szavazatszámok.

Demokrata jelölt legutóbb 1992-ben nyert Georgia államban, akkor Bill Clintonnak sikerült legyőzni a republikánus George H.W. Busht. 2016-ban Trump kicsivel több mint öt százalékkal (50,4:45,3) előzte meg Hillary Clintont. Ez az állás viszont most jóval szorosabbnak ígérkezik a tipikusan republikánus államban.


14:26 Négy billegő államban – Wisconsinban, Georgiában, Észak-Karolinában és Michiganben – egyaránt 90 százalék fölött jár a szavazatok feldolgozása. Wisconsinban és Michiganben szoros az állás, előbbiben Biden vezet 20 ezer szavazattal, utóbbiban pedig Trump 13 ezerrel.

Nevadában, Pennsylvaniában és Alaszkában viszont akár péntekig is eltarthat a szavazatok feldolgozása. (Guardian)


13:55 Wisconsin államban 99 százalékos feldolgozottságnál tovább erősödött Biden előnye, már 20 ezer szavazattal jár Trump előtt, ez azonban nem legyőzhetetlen, így a végén akár pár vokson is múlhat az, hogy ki szerzi meg a 10 elektori szavazatot.

A 2016-os elnökválasztáson Hillary Clinton 30 ezer szavazattal maradt el Trump mögött a közép-nyugati államban – írja a BBC.


13:15 Michigan államban egyre kiélezettebbé válik a harc a két jelölt között. Fél órával ezelőtt Trump még csaknem 212 ezer szavazattal vezetetett, a levélszavazatok folyamatos feldolgozása viszont – ahogy azt Wisconsin esetében is láthattuk – Bidennek kedvez.

Trump előnye ugyanis mostanra csaknem felére, 64 ezerre csökkent annak köszönhetően, hogy az állam központjának tartott, főként demokraták lakta Wayne megye és a legnépesebb város, Detroit szavazatait csak most kezdik számolni. Így Trump 86 százalékos feldolgozásnál 49.4:48.9 arányban vezet Bidennel szemben.

Wayne megye jegyzője, Cathy M. Garrett viszont arról beszélt, hogy tekintve, milyen nagy a megye, nem tudja mikorra végeznek a szavazatszámlálással.

„Nem versenyzünk senkivel. Az a legfontosabb, hogy pontosak legyünk, és mi addig itt leszünk, amig minden szavazatot meg nem számoltunk” – mondta Garrett a CNN-en.


13:00 Számos államban eltérően számolják a szavazatokat. Míg az olyan államokban, mint Ohio, Texas vagy Philadelphia a már beérkezett levélszavazatokkal kezdték a számlálást tegnap reggel, majd ezt követően tértek át a személyesen leadott voksokra. Pennsylvaniában, Nevadában és több másik államban is viszont ezt éppen ellenkezően végzik, így itt jelenleg is zajlik a levélben érkezett szavazatok feldolgozása.

Számlálásra készítik elő a szavazólapokat az amerikai elnök-, valamint képviselőházi és részleges szenátusi választásokon a kaliforniai Downeyban 2020. november 3-án. /Fotó: MTI/AP/The Orange County Register/Keith Birmingham

Al Schmidt, Philadelphia [ez Pennsylvania legnépesebb városa – a szerk.] választási biztosa a CNN-nek elmondta, a választás napjának reggelén csaknem 300 ezer levélszavazattal számoltak a központban, a legutolsó adatok szerint ez már 400 ezerre emelkedett, amiből eddig 140 ezret dolgoztak fel, a végleges eredményt pedig csak néhány napon belül tudják bejelenteni.

A Pennsylvaniához hasonló államokban tehát az eredmény akár jelentősen megváltozhat a mai nap folyamán, illetve a következő napokban. A határidő a szavazatok beérkezésére és feldolgozására ugyanis legkésőbb péntekig tart.


10:45 89 százalékos feldolgozottságnál Joe Biden átvette a vezetést Wisconsin államban, így most 49.3:43.0 arányban vezet Donald Trumppal szemben. A Közép-Nyugati régió északi részén fekvő államban aratott győzelem további 10 elektori szavazatot jelenthet a demokrata jelöltnek.

Fotó: MTI/AP/Paul Sancya

Wisconsinban nem sokkal ezelőtt még Trump vezetett csaknem 4 százalékkal, 9 ezer szavazattal. Az állam legnépesebb városában, Milwaukee-ban azonban nemrég szinte teljesen feldolgozták a levélszavazatokat, így sikerült Bidennek fordítani. Így ez is azt a korábbi feltételezést erősíti, hogy azok, akik előzetesen leadták a szavazataikat főként a volt alelnökre voksoltak.

Wisconsin államban továbbra is zajlik a szavazatok számlálása, így a csata még korántsem dőlt el, az állás viszont szoros.


10:40 A CNN szerint Joe Biden 32 százalékos előnnyel győzött Hawaiin, így a szavazatok 99 százalékos feldolgozottsága szerint a demokrata jelölt további négy elektori szavazatot szerzett, ezzel összesen 224-et vitt el a 270-ből. Donald Trumpnak 213 elektori szavazata van.


10:10 A republikánusok mellett a demokrata párt több képviselője is a republikánusokhoz hasonlóan elítélte az elnök kijelentéseit.

Jen O’Malley Dillon, Biden kampánystábjának vezetője felháborítónak és példa nélkülinek nevezte Trump kijelentését arra vonatkozóan, hogy bíróság bevonásával próbálná meg leállítani a szavazatok összesítését.

„Soha nem fordult elő ilyen, hogy egy amerikai elnök megpróbálná megfosztani az embereket a véleménynyilvánítástól egy országos választáson” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a Demokrata Párt jogászai készen állnak arra, hogy megküzdjenek minden egyes szavazat összeszámolásáért.

Dillon hangsúlyozta: Trump elnöknek nincs törvényes hatalma arra, hogy saját magát kiáltsa ki győztesnek vagy hogy befolyásolja a szavazatszámlálást.

Alexandria Ocasio-Cortez, New York 14. körzetének kongresszusi képviselője egy Twitter-bejegyzésben azt írta, az, hogy Donald Trump győzelmet hirdetett „illegitim, veszélyes és autoriter”.

„Számolják meg a szavazatokat. Tartsuk tiszteletben az eredményt” – írta Ocasio-Cortez.

Ilhan Omar, Minneapolis demokrata képviselője Trump kijelentéseire reagálva pedig azt írta a Twitteren, a szavazatszámlálás nem egyenlő magával a szavazással, így ezt nem is lehet leállítani. „Ez nem diktatúra”– fűzte hozzá Omar.


10:00 Saját pártjának tagjai, több republikánus képviselő is elítélte azt, hogy Trump győzelmi beszédet tartott az eredmények összesítése előtt.

Rick Santorum, Pennsylvania republikánus szenátora a CNN-nek elmondta, helytelennek tartja az elnök kijelentéseit, akárcsak azt, hogy beszédében választási csalást sejtetett.

Chris Christie New Jersey állam korábbi republikánus kormányzója pedig az ABC Newsnak beszélt arról, hogy Trump beszéde stratégiai és politikai szempontból is helytelen volt.


8:21 Donald Trump beszédet tartott a Fehér házban, ahol elmondta, nagy győzelemre készülnek. „Az ország állampolgárai rekordszámban szavaztak, és olyan helyen is nyertünk, ahol egyáltalán nem számítottunk erre. Nyertünk Floridában, ami hatalmas győzelem volt. Texasban, Ohióban. Soha nem fognak, nem tudnak elkapni minket” – mondta Trump.

Fotó: MTI/AP/Evan Vucci

Hozzátéve, örült volna annak is, ha Arizónában is győzni tud, de szerinte az fontosabb, hogy Pennsylvaniában, Michiganben és Wisconsinban is nyert. Ezekből az államokból viszont egyelőre nem jelentettek végleges eredményeket.

„Mi történt a választással? Hiszen vége van!” – jelentette ki Trump, majd hozzátette: „Hatalmas ünneplésre készültünk, és az a helyzet, hogy mindent megnyertünk! Nemcsak megnyertük,

hanem hatalmas győzelmet arattunk”.

Trump beszédében ismét a levélszavazatokkal kapcsolatos csalásra utalt, ami szerinte „szégyen az országunknak”, ezért a választások után a legfelső bírósághoz fordul, hogy az emberek „ne szavazhassanak tovább”.

Fontos azonban megjegyezni, hogy még több millió szavazat vár számlálásra az USA legtöbb államában, a levélszavazatok pedig november 3-a után is napokig érkezhetnek a központokba, így végleges eredményt is csak később lehet majd tudni.


08:00 Bár az úgynevezett csatatér-államokban még tart a szavazatok számlálása, az eddigi eredmények és valamennyi előrejelzés szerint a képviselőházban a demokratáknak sikerül megőrizniük a többségüket a választásokon. A jelenleg republikánus többségű szenátusért éles küzdelem folyik. A demokrata párti politikusoknak 232:197 arányú többségük volt a szövetségi képviselőházban. Az eddigi választási eredmények szerint ezt a többséget megőrizték, sőt akár még bővíthetik is.

(Kiemelt fotó: Fotó: MTI/EPA/Consolidated News Photos pool/Chris Kleponis)

Valódi Hírek