Utolsó hajrá az USA-ban: Biden vezeti az elektori szavazatokat, Trump floridai nyereséget ünnepel

De még semmi nem dőlt el.

A várttal ellentétben Donald Trump elvesztette a férfiak és az idősebb generáció támogatását, Florida államban , viszont meglepetésszerű győzelmet aratott: jelenleg 136 elektori szavazata van.

Számos csatatér államban, amelyek végül eldöntik a választásokat, Trump vezet, de még sokáig tarthat a szavazatok számolása. Ráadásul végül a levélszavazatok dönthetik el a választások végkimenetelét.

Ezek kiértékelése akár napokig is eltarthat.

A levélszavazatok beérkezésére és kiértékelésének határidejére államonként más-más szabályok vonatkoznak, így kaotikusan érkeznek be a részeredmények. Mindeközben mindkét elnökjelölt optimistának mutatkozik.

Donald Trump a Fehér Ház nappalijában várja az eredményeket családjával, míg támogatói közül 200 meghívott az épület úgynevezett keleti szobájában figyeli az eseményeket. Amikor a floridai győzelmet kihirdették, a hangulat „különösen bizakodó” és „óvatosan optimista” volt a Reuters által idézett meg nem nevezett forrás szerint.

Ennél azonban még optimistább lehet Joe Biden, aki hazájában, Delaware-ben tartózkodik: Connecticut, Massachusetts, New York és Vermont őt támogatta és már 205-öt begyűjtött a szükséges 270 elektori szavazatból, míg Trump egyelőre 136-nál tart.

Az államok egyharmadánál még nincs választási eredmény és további 12-24 óra is eltelhet a szavazatok számlálásának befejezéséig.

Valódi Hírek