Tiltakozó akciót indít a Magyar Orvosok Szakszervezete: Nem írják alá a munkaszerződést, ami rabszolgává teszi őket

„A kormány még mindig nem érti, hogy az orvosok szabad emberek”.

Rendszerelhagyási szándéknyilatkozatokat gyűjtését tervezi a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ), amelynek elnöke, dr. Szabad Zoltán sebész a MedicalOnline-nak adott interjújában elmondta: a Parlamentben nemrég elfogadott egészségügyi törvény következményei elsősorban a betegeken fognak lecsapódni.

Szabad szerint ugyanis tekintve, hogy a közellátásban foglalkoztatott orvosok az Áder által egy hete kihirdetett törvény értelmében másodállásban nem dolgozhatnak tovább a nagyvárosoktól messzebb eső járóbeteg-szakellátó intézményekben, valószínű, hogy ezek a kistérségi rendelők meg fognak szűnni.

„Ezzel a betegek kerülnek hátrányba, mert

akár 40-50 kilométert kell utazniuk az ellátásért, amit nem biztos, hogy meg tudnak tenni”

– mondta a MOSZ elnöke.

Szabad szerint a január elsején életbe lépő törvény béremelésre és a hálapénz eltörlésére vonatkozó részeit természetesen a MOSZ is üdvözli, összességében viszont az csak abban az esetben lesz jó, ha „nem ad lehetőséget a rendeleti szabályozásra, hanem jogbiztonságot nyújt”.

A kormány – bár úgy látom, meglepte, hogy ilyen mértékű ellenállásba ütközött –,

még mindig nem érti, hogy az orvosok szabad emberek.

Én attól félek, ha ez a szabályozás a gyakorlatban is életbe lép, azzal eltörik az orvostársadalom gerincét, és a kollégák rabszolgaként kell éljék az életüket. A gyógyítás szabadsága, az orvosi lét autonómiája kerül zárójelbe”

vélekedett a sebész.

Az új egészségügyi törvény kihirdetése után a MOSZ négy másik szakszervezettel együtt létrehozta az Összefogás az Egészségügyért elnevezésű érdekképviseletet, amely egy igazságos és konszenzuson alapuló törvény elfogadásáért küzd.

Ezzel kapcsolatban Szabad elmondta, a már több mint 12 ezer tagot számláló szövetség célja az, hogy Pintér Sándor, belügyminiszter leüljön velük tárgyalni. Ehhez pedig elmondása szerint az lesz az első lépésük, hogy

elkezdik összegyűjteni a rendszerelhagyási szándéknyilatkozatokat.

Ebben az egészségügyi dolgozók arra vonatkozóan fejezik ki szándékukat, hogy nem írják alá az új munkaszerződéseket, mert nem akarnak az új jogviszonyról szóló törvény jogalanyai lenni.

A szándéknyilatkozatnak habár nincs törvényi megkötő ereje – mondta Szabad Zoltán – mégis abban reménykednek, elegendő nyilatkozat esetén a kormány rákényszerül arra, hogy

az akár tömeges rendszerelhagyást egy megnyugtatóan lezárt tárgyalássorozattal megakadályozza. Másrészt szeretnénk biztosítani a végeken dolgozó, és most nagyon elkeseredett kollégáinkat, hogy nincsenek magukra hagyva, és van remény”.

Kapcsolódó cikkünk:

Az orvosi kamara nyolcpontos követeléslistát küldött Orbánéknak az egészségügyi törvényről

.

Valódi Hírek