Müller Cecília: A pozitív teszt nem jelent automatikusan fertőzőképességet! (+videó)

Ezért az orvos akár pozitív teszttel is gyógyultnak nyilváníthatja és kiengedheti az emberek közé a beteget.

Október 15-én is megtartotta szokásos sajtótátájékoztatóját az Operatív Törzs a magyarországi járványhelyzetről.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos a legfrissebb adatok ismertetése során elmondta, az elmúlt 24 órában 29 ember veszítette életét a koronavírus-fertőzés következtében.

Az elhunytak életkorukat tekintve idősek, 60 és 89 év közöttiek voltak, illetve mindannyian valamilyen jelentős egészségügyi problémával, többek közt daganatos megbetegedéssel, cukorbetegséggel küzdöttek.

A tisztifőorvos ezt követően elmondta:

Tudjuk jól, hogy egyre nehezebb definiálni a gyógyultságnak az állapotát,

hiszen a laboratóriumi vizsgálatokon túl, elsősorban a klinikai állapot a döntő a gyógyulás szempontjából„.

Müller szerint az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy vannak olyanok, akik a gyógyulás után is pozitív koronavírustesztet produkálnak. Ők viszont a tisztifőorvos szerint már nem fertőző betegek.

„Tehát ha a klinikus orvos, háziorvos gyógyulttá nyilvánítja őket, akkor nyugodtan mehetnek közösségbe, ők már a továbbiakban nem fertőznek” – mondta.

Hozzátette, ha a PCR-teszt ki is mutatja a vírus örökítőanyagát, az nem jelent automatikusan fertőzőképességet,

„ez a két fogalom eltér egymástól”.

A sajtótájékoztatón Müller Cecília felhívta a figyelmet az ingyenes influenza elleni védőoltásra is, és mindenkit, de főként a kockázati csoportba tartozókat, a krónikus betegségben szenvedőket arra kérte, ha tehetik, oltassák be magukat.

A tisztifőorvos ez után szót ejtett arról az allergia ellenes orrsprayről is, amit nemrég a közösségi médiában a COVID-19 ellenes hatékony szerként kezdtek reklámozni. Elmondta, ez az orrspray még kutatás alatt áll, így klinikailag egyelőre nem bizonyított a hatékonysága. A használatától ezért mindenkit óvva intett.

A koronavírus-fertőzöttek kezelésre kijelölt három kórház telítettségével kapcsolatban Müller azt mondta, azok jelenleg 50-70 százalékos ágykihasználtsággal működnek. Abban az esetben, ha meghaladják a 80 százalékot, újabb kórházakat jelölnek ki.

Kiderült az is, hogy Nyíregyházán és Debrecenben növekszik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben, így ezekben a városokban a fertőzések további felfutása várható a következő időszakban.

(Kiemelt fotó: Operatív Törzs/Facebook)

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2020. október 15.)

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2020. október 15.)

Közzétette: Magyarország Kormánya – 2020. október 15., csütörtök

 

Valódi Hírek