Kutatás: Kegyetlenül bezuhant Kína népszerűsége a járvány óta

Egy spotlámpán kívül semmi nem vetne kedvező fényt Kínára egy felmérés szerint.

Egy 14 országban végzett kutatás során a válaszadók közel háromnegyede ítélte meg Kínát negatívan. A Politico idézi a Pew Research Center felmérését, amely szerint a válaszadók

73 százaléka

inkább elutasítja az országot, mint semhogy kedvelné.

Kilenc országban: Németországban, Hollandiában, Spanyolországban, Svédországban, az Egyesült Királyságban, az USA-ban, Dél Koreában, Kanadában és Ausztráliában a kínaellenes érzések most a legerősebbek a felmérés kezdete óta.

A kutatásban összesen 14 276 embert kérdeztek meg.

A legnagyobb mértékben az ausztrálok körében növekedett Kína népszerűtlensége, itt a válaszadóknak most 81%-a nyilatkozott negatívan az országról, ami 24 százalékpontos növekedés a tavalyi adathoz képest.

Az angolok 74 százaléka nem kedveli Kínát, ami 19 százalékpontos növekedést jelent.

Amerikában tavalyhoz képest 13 százalékkal, Donald Trump 2017-es elnöksége óta pedig 20 százalékkal romlott Kína megítélése. Ebben esélyes, hogy közrejátszik az amerikai elnök hozzáállása is, aki a világjárvány kezdetén „kínai vírusnak” nevezte a SARS-Cov-2-t.

A felmérés szerint a járvány kezelése lehet az oka annak, hogy történelmi mélypontot ért el Kína népszerűsége: összességében a válaszadók

84 százaléka

gondolja úgy, hogy Kína kifejezetten rosszul kezelte a járványt.

Ennek az lehet az oka, hogy a kínai kormány sokáig lapított a járvány kitörése után, azonban a vírus elszabadulását nem csak ez, hanem a WHO késlekedése is okozta.

Utóbbi ugyanis kínai adatok alapján dolgozott, amikor kérdésessé vált, hogy megfékezhető lesz-e a vírus Kínán belül. A kínai adatok ugyanakkor nem voltak megbízhatóak, és ezt a WHO-ban is sejtették.

Mindenesetre a válaszadók bizalmatlanok a kínai elnökkel, Xi Jinping-gel szemben is, és úgy gondolják, hogy nem szavaznának neki túl nagy bizalmat abban, hogy világpolitikai ügyekben megfelelően cselekedjen.

Emmanuel Macron, Angela Merkel és Boris Johnson mindannyian legalább kétszer olyan népszerűek, mint Xi.

A kínai elnöknél már csak Donald Trump népszerűtlenebb a válaszadók körében: a németeknél például a megkérdezettek

89%-a nem bízik Trumpban,

igaz, nem a derék németek fogják eldönteni, hogy ki nyeri az amerikai elnökválasztást.

Ugyanakkor Kína a járványügyi intézkedések fegyelmezett betartásának és betartatásának köszönhetően mostanra legyőzte a járványt: az 1,4 milliárd lakosú országban naponta legfeljebb néhány tucat covid-pozitív személyt regisztrálnak, azok is behurcolt esetek.

(Politico)

 

Valódi Hírek