Bejelentették: Október 1-jén sztrájkba lépnek az SZFE-n, ha nem teljesülnek a követeléseik

Nem hátrálnak a színművészetisek.

Hétfőn 15:00 órától sajtótájékoztatót tartott a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetősége és polgársága a Vas utcai épület előtt.

Itt bejelentették, hogy az SZFE rektorhelyettese és kancellárja, mint munkáltató, valamint az SZFE dolgozóit képviselő sztrájkbizottság közti egyeztetés a sztrájkkövetelésekről szeptember 23-án, szerdán délelőtt kezdődik.

Ezt követően összesen hét napon keresztül folynak majd a tárgyalások. Amennyiben a sztrájkkövetelések nem teljesülnek, illetve nem sikerül megállapodni, október 1-jétől az SZFE dolgozói sztrájkba lépnek.

Az egyetem vezetése szerint az új alapítványi fenntartó által rájuk erőltetett Alapító okirat és SZMSZ nem csak az egyetem autonómiáját sértik, hanem a munkavállalók érdekeit is, ezért a dolgozók a sztrájk eszközével csatlakoznak az autonómiáért folytatott küzdelemhez.

A kormánnyal folytatandó tárgyalásokra a következő tagokból álló sztrájkbizottságot delegálták:

  • Csató Kata, mesteroktató
  • Forgács Péter, egyetemi docens
  • Karsai György, egyetemi tanár, a Doktori Iskola vezetője
  • Németh Gábor, egyetemi docens
  • Veszprémi Judit, kommunikációs vezető

A hallgatók a hétfői sajtótájékoztatón bejelentették, hogy bázisdemokratikus úton megfogalmazták követeléseiket, amelyek lényege a megsértett autonómiájuk visszaszerzése és garantálása.

Közölték azt is, hogy hiába fordultak Palkovics László innovációs és technológiai miniszterhez, aki jelenleg a fenntartó alapítvány alapító jogainak gyakorlója.

„A miniszter úr teljesen elzárkózik a hallgatókkal való kommunikációtól és a hallgatói autonómia garanciáinak biztosításától, ezért alaptörvényben biztosított alapjogaink védelme érdekében jogi lépéseket teszünk.”

– hangzott el a hétfői sajtótájékoztatón.

Kapcsolódó cikkünk:

Az SZFE vezetése a bírósághoz fordul, mert Vidnyánszkyék jogellenesen átírták az egyetem működési szabályzatát

.

(via hvg.hu)

 

Valódi Hírek