Döntött a kormány, maradnak a szigorú intézkedések a járványhelyzet miatt

Így akarják elkerülni a második hullámot.

A kancelláriaminiszter beszámolója szerint a járványügyi helyzet elemzésével foglalkozott először a kormány szerdai ülésén. Gulyás Gergely szerint Magyarország egyike azon országoknak, amelyek a legsikeresebben kezelték a vírust.

De ez csak részsiker,

– mondta, közeledik a járvány második hulláma.

Noha itthon a helyzet stagnál, a legtöbb környező országban romlott. Szerbiát, Romániát, Koszovót, Albániát, Montenegrót emelte ki, ahol jelentősen megugrott az újonnan megfertőződöttek száma.

Gulyás adatai szerint Nyugat-Európában is romlik a helyzet, Svédországban, az Egyesült Királyságban, Olaszországban is nőttek az esetszámok. A jó hír, hogy Horvátországban az elmúlt 9 napban csökkent.

Az operatív törzs véleménye alapján a kormány úgy ítéli meg,

kockázatos lenne, ha változtatnának a szigorú járványügyi szabályokon.

A cél, hogy szeptember 1-el megfékezzék a járvány második hullámát, és el tudják kezdeni a tanévet. Éppen ezért a zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó tiltó szabályokat augusztus 15. után is fenntartják – jelentette be Gulyás.

Azaz augusztus 15. után sem lehet semmilyen fesztivált tartani.

Eddig csak a tűzijátékot és a többi augusztus 20-i ünnepséget mondták le.

A védekezés csak akkor eredményes, ha az emberek többsége betartja a szabályokat, a maszkviselés és védőtávolság megtartása fontos” – tette hozzá Gulyás.

Azt nem tudta megmondani, hogy meddig marad a fesztiváltiltás, szeptemberben kerül újra napirendre a kérdés.

A külföldről hazatérők tesztelésére vonatkozó szabályok nem változnak, a tesztet ugyanúgy kell megcsinálni, mint eddig is” – mondta Gulyás. Tesztvétel miatt el lehet hagyni a karantént, de a tesztelést az eddigiek szerint lehet lebonyolítani.

A tájékoztatón kiderült az is: az orvosok szeptember 17-től

nem írhatnak fel telefonos kérésre e-receptet,

de a kormány célja, hogy az egyszerűsített receptkiváltás megmaradjon a járvány után is. Azok az intézkedéseket, amelyeket rendkívüli intézkedésként hoztak, és beváltak, megmaradnak, az Emmi azt tervezi, hogy a receptkiírás, felírás könnyítése hatályban marad szeptember 17 után is.

(via)