Hajós András „inverz vérdíjat” tűzött ki az Index főszerkesztőjére

„Ezeknek pénz kell – de a póráz nálunk van.”

A zenész és ismert médiaszemélyiség Hajós András is felháborodott azon, ahogyan elbántak az Index főszerkesztőjével. Ahogyan megírtuk: menesztették Dull Szabolcsot, a szerkesztőségben sokan felmondásukat fontolgatják. A szerkesztőség kérését, hogy helyezzék vissza pozíciójába a főszerkesztőt, a tulajdonosi jogokat gyakorló Bodolai László, az Indexet kiadó Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke mereven elutasította.

Most Hajós András érdekes ötlettel állt elő: mint írja, „sokunknak úgy tetszett az index.hu, ahogy eddig működött, ám közben ingyen olvastuk. Egyeseknek nem úgy tetszett, de nekik van pénzük. Ez utóbbiak kirúgják a főszerkesztőt. Ha ez meg nekünk nem tetszik, akkor fizetnünk kell. Nekünk is van pénzünk.

Ha egy sajtótermék nem a lapvásárlók piacáról él, akkor más piacról kell élnie. Ez ma Magyarországon azt jelenti: a politikából, mert nincs más piac. Magyarországon államfőkapitalizmus van. Nincsenek államfőtől független üzletemberek, reklámozók, befektetők. Nincs államfőtől független piac. Vagyis nincs piac.

Nem vagyok álnaív, tudom, hogy a legolvasottabb véleményformáló portál nem pusztán a reklámbevételei miatt érdekes a politikának. De a mostani átszervezők „megmentésről” beszélnek. Úgy tesznek, mintha egy pénzügyileg nehéz helyzetben lévő vállalkozást szeretnének újraszervezéssel a piacon tartani. Ebben persze lehet némi igazság is. Van egy módszerem, amivel megtudhatjuk, mennyi.

Inverz vérdíjat kell kitűznünk Dull Szabolcs fejére és fel kell tőkésítenünk a személyét. Az így összedobott tőke feltételéül kell szabnunk Dull Szabolcs főszerkesztői kinevezését. Nekünk, olvasóknak is le kell tennünk az ajánlatunkat: itt van x millió, ha Dull a főszerkesztő„.

A teljes bejegyzést itt lehet elolvasni:

Időközben megszólalt az ügyben az Európai Bizottság alelnöke is. „Aggasztónak tartom a magyar média helyzetét, de főként azt, ami az Indexszel történik” – ezt a Politiconak mondta Věra Jourová, aki szerint elszomorító, hogy az Index több munkatársa is felmondott tegnap „attól tartva, hogy a cég már nem független”. Az alelnök megjegyezte: a 400 kormányközeli médiumot tömörítő KESMA esetét is ki fogják vizsgálni, mert „nagyon komolyan fogjuk venni ezt a magyar esetet”.

Valódi Hírek