Túl sokat vettek: a kormány már a lélegeztetőgépek eladásán gondolkodik

Gyulyás kancelláriaminiszter szerint „csak” 130 ezren lettek munkanélküliek a járványt követő gazdasági járvány miatt.

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter elárulta, hogy a kata szabályozásai rövid távon nem változnak, de a későbbiekben módosítani fogják a visszaeélések elkerülése miatt.

A beszerzett lélegeztetőgépekkel kapcsolatban azt mondta: a „felesleges” gépeket értékesíteni lehet, mert a világban még egyelőre gyorsan terjed a járvány, így erre van kereslet, 9 ezer gépet viszont mindenképpen megtartunk.

Az más kérdés, hogy a szakemberek szerint a lélegeztetőgépek többsége nem alkalmas arra, amire szánják.

A kormány továbbra is úgy véli, hogy csak 3 százalék lesz a gazdasági visszaesés.

Ahogyan megírtuk, gazdasági szakértők ezt nagyon nem így gondolják.

A fővárosi parkolási díjak emelése nem jó megoldás a kormány szerint, ugyanis ez dugókat fog okozni. De hogy miért okozna dugókat, az nem világos.

Ismét szóba került a Lánchíd felújításának ügye: Gulyás azt mondta, ez Budapest dolga, és kész. Azt nem tette hozzá, hogy Orbán annyi pénz akar elszórni csupán csak az augusztus 20-i tűzijátékra, több mint 6 milliárd forintot, amiből tokkal-vonóval meg lehetne csinálni a Lánchidat.

Hogy egyébként megtartják-e a tűzijátékot, továbbra sem dőlt el, nem született erről döntés. A kormány júliusban dönt az augusztusban megtartható tömegrendezvényekről – mondta. Az augusztus 20-i ünnepségnek a miniszter szerint turisztikai jelentősége is van.

Eddig 1,2 millió munkahely megőrzéséhez járult hozzá a kormány – állította Gulyás Gergely. A csecsemőgondozási díjakkal kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy azok nőni fognak, az első félévben a korábbi fizetésüknek megfelelő mértéket fogják megkapni a gyermekes anyák. A CSED után csak személyi jövedelemadót kell majd fizetni.

A lélegeztetőgépekre amúgy eddig 300 milliárdot költött a kormány.

A miniszter szerint a beszerzéskor az elsődleges szempont az egészségvédelem volt. Néhány olyan gép is volt, amely beszerzéskor nem volt használható, de ezeket minimális javítással helyre lehetett hozni.

Valódi Hírek