Parlament: Ma kiderül, megszüntetik-e a veszélyhelyzetet, Nagy Imréről is megemlékeznek

Az Országgyűlés tizenkét előterjesztésről szavaz, megemlékeznek Nagy Imréről is.

Az ülés délelőtt 10 órakor Nagy Imre és mártírtársai újratemetésére történő emlékezéssel, majd napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.

Június 16. az 56-os vértanúk emléknapja,

amikor az 1956-os miniszterelnök Nagy Imréről és mártírtársairól, a forradalmat követő megtorlás áldozatairól emlékezik meg az ország.

Hatvankét éve, 1958. június 16-án végezték ki az 1956-os forradalom és szabadságharc után törvénysértő perben halálra ítélt Nagy Imrét, Maléter Pál honvédelmi minisztert és Gimes Miklós újságírót. A mártírokat, az 1958. április 24-én kivégzett Szilágyi Józseffel, Nagy Imre titkárságvezetőjével és a börtönben 1957. december 21-én elhunyt Losonczy Gézával, a Nagy Imre-kormány államminiszterével együtt 1989. június 16-án helyezték végső nyugalomra a rákoskeresztúri köztemető 301-es parcellájában. Koporsóik mellett egy hatodik, az ismeretlen forradalmár koporsója emlékeztetett a forradalom többi áldozatára.

A parlament ezután vonhatja vissza a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt és hívhatja fel a kabinetet a

veszélyhelyzet megszüntetésére.

Az már hétfőn kiderült: állandósítják a Müller Cecília-féle járványügyi kommandót. Járványügyi bevetési egységet alapított a kormány, a hatfős egységet Müller Cecília helyettese, Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos vezeti.

Szabó Enikő jogosult azonnali korlátozó intézkedések bevezetéséről dönteni. Például látogatási tilalmat, kijárási tilalmat, területlezárást, kijárási korlátozást rendelhet el.

Szintén a járvánnyal összefüggésben várható döntés az

egészségügyi készenlét intézkedéseiről.

Az már egyre világosabb, hogy tarthatatlanná vált a vásárlási idősáv a boltokban, a szakszervezetnek van ötlete, mit kellene tenni. A 9 és 12 óra között érvényes szűkítés immár a tapasztalatok szerint kevésbé éri el a hatását, mivel egyre többen teljesen figyelmen kívül hagyják.

A képviselők szavaznak az idei költségvetés módosításáról is.

A parlamentben szavaznak még az örökbefogadások könnyítéséről, a különleges gazdasági övezetről és elfogadhatják a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulójára emlékező, A nemzeti önazonosság védelméről címet viselő politikai nyilatkozatot is.

Valódi Hírek