Müller Cecília: Bízom benne, hogy csak azokat a betegeket küldik haza, akik otthon ápolhatók

Más mozit néz a tisztifőorvos.

Péntekre újabb 14 magyar vesztette életét a koronavírus következtében, ezzel 156 főre emelkedett az elhunytak száma – közölte Müller Cecília az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

A tisztifőorvos szerint minden nappal többen fertőződnek meg, ebben nincs semmi különös, hiszen a több fertőzött nagyobb kockázatot hordoz, több embernek adhatják át a betegséget. Erre nagyon oda kell figyelni, lassan belépünk a tömeges megbetegedések szakaszába.

Kitért arra is, hogy nagy visszhangot váltott ki a kórházi ágyak kiürítése, azonban ez szerinte

„rendkívül fontos intézkedés”.

Azt mondta: Magyarországon 66 ezer ágy áll rendelkezésre, de az előző évek tapasztalatai szerint az összes kórházi ágy 65-70 százaléka foglalt egyidejűleg.

Ahhoz, hogy 50 százalék felszabaduljon, a lefoglalt ágyakból 15 százalékot kell szabaddá tenni. Ez történhet áthelyezésekkel, vagy ha megengedi a beteg állapota, akkor hazabocsátással, erről orvosszakmai grémium dönt.

Müller elmondta: az elbocsátott betegeket három napi gyógyszerrel kell ellátni. Emellett kapnak egy ápolásszakmai zárójelentést, amely a szükséges ápolási teendőket tartalmazza.

„Bízom abban, hogy tényleg csak azok a betegeket bocsátják haza, akik otthon ápolhatóak”

– fogalmazott Müller Cecília.

Probléma esetén az adott intézményvezető, a betegjogi képviselő és a Nemzeti Népegészségügyi Központ felé lehet jelzést tenni – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkeink:

Drámai: Járni sem tudott a bácsi, mégis kitették a kórházból (+videó)

.

Falus Ferenc: Itt katasztrófa lesz, ha a kórházból kisöpört betegeket rászabadítják a családokra (+videó)

.

Valódi Hírek