A TASZ szerint jogsértő, ahogy az állam listázza a koronavírus áldozatait

Személy szerint beazonosíthatóak az elhunytak betegségei.

Müller Cecíliáék kedden reggel jelentették be, hogy változik a koronavírus-járvány magyarországi adatainak közlése, látható lesz az elhunytak kora, neme és krónikus alapbetegségei is.

Ma délelőtt közöltek is egy táblázatot a 16 áldozatról: kiderült, hogy 15 esetben volt valamilyen alapbetegség, legtöbbször szív- és érrendszeri megbetegedés, de előfordul a daganatos megbetegedés is. A magas vérnyomás 4 esetben szerepel az alapbetegségek között.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a kormányzati lista megjelenése után közleményében azt írja: az eljárás jogszerűtlen.

A TASZ szerint a közérdekű adatok nyilvánosságra hozatalát joggal lehet követelni, de a most közzétett lista alapján az elhunytakat be lehet azonosítani, ami viszont jogsértő.

„Nem elfogadható, hogy az adatokat időrendi sorrendben, sorszámmal megjelölve és minden egyes személyhez érzékeny egészségügyi információkat rendelve hozták nyilvánosságra.

Mivel az elmúlt napokban és hetekben egyes áldozatok nevükkel és haláluk időpontjával már megjelentek a nyilvánosságban, néhányan az elhunytak közül beazonosíthatóvá váltak, és a szűkebb vagy tágabb környezetük, vagy akár mindenki értesülhetett a súlyos alapbetegségeikről.

Ezt semmi nem indokolja, a jelenlegi megoldás tehát szükségtelen és kegyeletsértő”

– írják.

A TASZ szerint csak olyan adatokat lenne szabad közzétenni, amelyek alkalmatlanok arra, hogy az egyedi információk visszakövetkeztethetők legyenek.

A TASZ a honlapján grafikonokat is közzétesz, hogy megmutassa, hogyan kellett volna eljárni az adatok közlésekor.

Íme:

 

Valódi Hírek