Megtagadta az utasítást a favágó, nem hajlandó kivágni Pécel legendás platánfáját (+fotók)

A 30 milliós eszmei értékű platán két tonna oxigént termel évente.

Az elmúlt órákban rengetegen osztották meg a Facebookon Tasi Roland favágó bejegyzését, amelyben leírja, hogy felkérték egy platánfa kivágására a péceli vasútállomás mellett, ő azonban ezt megtagadta, és inkább társadalmi kezdeményezést indított a fa megvédésére.

Tasi szerint a 25-33 millió forint eszmei értékű fa kivágása jóvátehetetlen bűn lenne, ezért nem hajlandó azt teljesíteni.

A fa ugyanis két tonna oxigént termel évente, kicsivel több szén-dioxidot köt meg, több mint 10 tonna port köt meg, 30 köbméter körüli a párologtatása, és az árnyékába is bemenekülhetünk a napsugarak elől.

Az ominózus platánfa Tasi egyik ismerősének fotóján:

Közzétette: Hardy Viktor – 2019. október 2., szerda

.

Tasi szerint a kivágás oka a trafóházra vonatkozó 7 méteres védőtávolságra hivatkozás, „ami tiszta hozzá-NEM-értésből adódik”. Az építményt ugyanis lehetne máshová is tenni.

Az Index megkereste Pécel polgármesterét, Szöllősi Ferencet, aki közölte: teljesen egyetért a fa megmentésével. Már több telefonhívást is kezdeményezett: hívta a köztársasági elnöki hivatalt, a kivitelező Strabagot és a beruházó Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt.-t (NIF) is.

A négy méter törzskerületű platánfa ugyanis a polgármester szerint ikonikus jelképe a településnek, és nem hiszi, hogy ne lenne olyan építési megoldás, amivel el lehetne kerülni a kivágását.

A platánfa a Google StreetView képén

Tasi Roland teljes bejegyzését itt találod:

Tasi Roland vagyok, faápoló, favágó.A mai napon 2019.10.02-án felkeresett a Péceli vasútépítésen dolgozó cég egyik…

Közzétette: Tasi Rooland – 2019. október 2., szerda

.

Valódi Hírek