Friss: Csányiék szembemennek Orbán mániájával, itt a szigorítás

Alaposan átvertek mindenkit.

Akár tízmillió forint büntetést is kaphatnak a labdarúgóklubok pirotechnikai eszköz egyszeri használata esetén – írja az MLSZ a közleményében.

Még tavaly a választás előtt a diósgyőri stadionban beszélt arról Orbán Viktor, hogy hiányolja a pirotechnikai eszközöket a meccsekről. Másnap Bánki Erik, aki az MLSZ elnökségi tagja és nem mellesleg fideszes képviselő a Digi Sporton már törvénymódosításról beszélt ezzel kapcsolatban.

A Magyar Labdarúgó Szövetség érthetően nem volt oda az ötletért, mert a magyar meccsekre ebből a szempontból

ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az UEFA-nál,

így nem is volt semmi alapja a pirotechnika engedélyezésének, csupán egy kampányfogás volt.

Most úgy néz ki még ennél továbbmennek Csányiék: a pirotechnikai eszközök használatának visszaszorítása érdekében szigorítják a fegyelmi szabályzatot. Ennek értelmében egyszeri használat esetén is minimum egymillió, maximum tízmillió forintos büntetésre számíthatnak a klubok.

„Az elmúlt években a korábbinál lényegesen biztonságosabbá vált a hazai labdarúgó-mérkőzések látogatása, a szurkolók ma már jóval otthonosabban érezhették magukat a stadionokban. Ezzel összefüggésben jelentősen csökkent a biztonsági okokkal összefüggő fegyelmi eljárások száma, egyedül a pirotechnika visszaszorításában nem sikerült előrelépni” – írja a szövetség.

„A növekvő számú sérülések mellett súlyos anyagi károkat is okoztak az ilyen eszközök, székek, molinók és más berendezési tárgyak meggyulladása gyakori jelenség a stadionokban” – teszi hozzá az MLSZ közleménye, emlékeztetve, hogy az utóbbi hónapokban

több súlyos sérülést okozott a hazai futballpályákon a pirotechnika használata.

„Az MLSZ nem vállalhatja személyi sérülések kockázatát, ezért az új szezon előtt szigorította a fegyelmi szabályzatot: a pirotechnikai eszközök egyszeri alkalommal történő használata 1 millió forinttól 10 millió forintig terjedő pénzbüntetést von maga után, többszöri előfordulás esetén a pénzbüntetésen túl szektor(ok) bezárását róhatja ki a fegyelmi bizottság” – figyelmeztet a szövetség.

(NYF/MTI)

Valódi Hírek