A Momentum létrehozott egy mobilos applikációt, ami jelzi, ha NER-közeli cégnél vásárolnál

Azt akarják elérni, hogy ne gazdagítsunk fideszeseket a vásárlásainkkal.

Egy olyan applikációt készített a Momentum, amelyben mindenki megnézheti, hogy NER-közeli cégtől vásárol-e.

A Noligarcha nevű alkalmazás a Google Playből és az AppStore-ból is letölthető – mondta a hvg.hu-nak Hajnal Miklós, a párt elnökségi tagja.

Az applikációt háromféleképp lehet használni:

  • rá lehet keresni egy konkrét termék vagy szolgáltatás nevére,
  • vonalkód-leolvasót használva lehet megnézni, NER-közeli vállalattól származik-e egy termék,
  • a nem vonalkódos termékek közül (mint például az éttermek, szállodák) pedig térképen jelölték be, mi a NER-közeli.

Ezen túl ajánlásokat is be lehet küldeni nekik. Ha egy felhasználó szerint valamilyen termék NER-közelinek számít, akkor ezt megjelölheti, a párt adatellenőrei pedig utánajárnak, valóban így van-e. Most nagyjából 110 vállalkozás szerepel az adatbázisban.

Az alkalmazás készítői a nyilvánosan elérhető céges adatokból dolgoztak, és három kategória alapján kerülhettek be érdekeltségek az adatbázisba.

Az elsőbe fideszes közszereplők és közvetlen hozzátartozóik tulajdonában álló cégeket soroltak be. Szintén bekerültek az adatbázisba azok a cégek, amelyek igazolhatóan köthetők Mészáros Lőrinc vagy Tiborcz István cégbirodalmához és közbeszerzésekből kiemelten részesülnek. A harmadik kategóriába azok a cégek kerültek, amelyek esetében „egyértelműen kimutatható közpénzek vagy uniós források túlárazott vagy szabálytalan felhasználása”.

Hajnal Miklós elmondta: igyekeztek minden céget visszavezetni a végső tulajdonosig, és azt ígérik: akkor fog csak felkerülni egy cég a listára, ha egyértelműen egy politikushoz vagy a politikusokkal sokat üzletelőkhöz tudják kötni.

Közülük is elsősorban azokkal foglalkoznának, ahol van korrupciós kockázat, tehát „ha egy képviselő testvére szabályosan üzemeltet trafikot, az nem fog bekerülni” – ígérte a politikus.

Valódi Hírek