Felmérés: Dobrev Klára és Cseh Katalin kampányolnak a legkeményebben a győzelemért

Egy héten keresztül, április 24. és május 1. között vizsgáltuk a listavezetők kampánytevékenységét – Itt vannak az eredmények.

Nyakunkon az európai parlamenti választás: bő 3 hét múlva, május 26-án szavazhatunk arról, mely pártok politikusait szeretnénk 5 évre kijuttatni az uniós döntéshozó testületbe, hogy képviseljenek minket.

De vajon mekkora fordulatszámon pörögnek a pártok listavezetői a kampányban?

Ezt vizsgáltuk meg egy találomra kiválasztott időszakban: április 24. és május 1. között, tehát szerdától szerdáig.

A módszertanunk mindegyik listavezető esetében ugyanaz volt: végignéztük az illető hivatalos közösségi oldalát, valamint az összes rá vonatkozó hírt az MTI és a Hírkereső adatbázisában, és ezekből kilistáztuk a tényleges kampánytevékenységre vonatkozó aktivitásokat.

(Mivel az MSZP-nél Tóth Bertalant csak „húzónévként” tették a lista élére, de ő maga nem szándékozik felvenni a brüsszeli mandátumát, ezért itt a listán utána következő személy, Ujhelyi István tevékenységét vizsgáltuk.)

A vonatkozó egy hétben Ujhelyi tartott egy lakossági fórumot Kispesten, aláírt egy megállapodást a nyugdíjas-szervezetekkel, valamint tartott egy sajtótájékoztatót arról, hogy mostantól patkánykormánynak fogják hívni az Orbán-kabinetet. (Ez utóbbi meghiúsult, Ujhelyi másnapra meggondolta magát, és még a patkányozós videóját is törölte a Facebookról). Ezen kívül május 1-jén résztvevője volt egy beszélgetésnek az MSZP sátrában, valamint 3 polgármester beírt a „piros könyvébe” (ezt nem teljesen értettük).

A Jobbik listavezetője, Gyöngyösi Márton a vizsgált időszakban Miskolcon és Nyíregyházán kampányolt, emellett tartott egy lakossági fórumot Kocsordon, egy utcafórumot Szombathelyen, végül május 1-én Puzsér Róberttel az oldalán részt vett a Jobbik majálisán.

Az LMP listavezetője, Vágó Gábor a kérdéses időszakban tartott 4 köztéri fogadóórát: Tatabányán, Vecsésen, Makón és Szegeden, (az eseményeket helyszíntől függően 5 és 89 közötti vendég igazolta vissza a Facebookon) valamint részt vett egy klub-beszélgetésen Újbudán.

A Momentum listavezetője, Cseh Katalin a vizsgált időszakban tartott egy utcafórumot Sopronban, egy lakossági fórumot Bicskén, részt vett egy bécsi kampányeseményen, járt a Magyar LMBT szövetségnél, részt vett egy brüsszeli szakmai beszélgetésen, valamint május 1-én felszólalt a Momentum Európa-menetén (ahol egyébként el is csíptük, videónk >>itt<<)

A DK listavezetője, Dobrev Klára a vonatkozó egy hétben tartott egy lakossági fórumot a XVIII. kerületi Kondor Béla Közösségi házban, egy másikat Szolnokon, egy harmadikat Szegeden, és egy negyediket Szombathelyen. (A facebookos képek tanúsága szerint mindenhol teltház fogadta.) Ezen felül találkozott egy holland diákcsoporttal a Parlamentben, meglátogatott egy állatmentőt, részt vett a Hungary2018 című dokumentumfilm bemutatóján, valamint felszólalt a DK majálisán, ahol utána lakossági konzultációt is tartott.

Láthatóan minden pártnál kampányüzemmódban pörögnek már az EP-listavezetők, igazából senkit sem tudnánk lustaság miatt elmarasztalni, de a leglátványosabban talán a Momentum és a DK listavezetői, Cseh Katalin és Dobrev Klára hajtanak a győzelemért.

Valódi Hírek