Fekete-Győr: „Az uniós csatlakozás győztesei nem ti lettetek, hanem M. Lőrinc, R. Antal, T. István, és O. Viktor!”

Európamenetet tartott a Momentum május 1-én.

Az Európai Unióhoz való csatlakozásunk 15. évfordulóján a Momentum megrendezte már hagyománnyá váló május 1-jei demonstrációját.

Az Európamenet a Szabadság térről indult, és a Kodály köröndön lévő színpadhoz érkezett meg, ahol beszédet mondott Margrethe Vestager uniós biztos, Balázs Péter volt külügyminiszter, Szél Bernadett független képviselő, Emma Bonino volt olasz külügyminiszter, Luis Garicano ALDE-alelnök, Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője és Fekete-Győr András, a Momentum elnöke.

Balázs Péter, a V21 csoportot képviselő volt külügyminiszter felidézte, hogy 15 éve egy lelkes, izgatott tömeg várta az éjfélt, hogy Magyarország végre hivatalosan is csatlakozzon az Európai Unióhoz. “A tömegben minden politikai árnyalat jelen volt, és együtt örültek annak, hogy beteljesült az álom: Magyarország az EU tagja lett”.

Emma Bonino, volt római szenátor és olasz külügyminiszter úgy fogalmazott:

“A demokrácia törékeny. Az európai kontinens volt a leginkább kitéve a háborúknak: világháborúk, népirtások tarkították a történetét, míg az európai országok vezetők rájöttek: ha közösen dolgoznak tovább, erősebbé válnak.”

Elmondta azt is: Orbán Viktor legjobb barátja, Matteo Salvini is Magyarországra látogat. De a nacionalistáknak nincs közös ideológiájuk, nem tudnak együttműködni: az “Italian First, Hungary First, America First” valójában azt jelenti: “We are the last”.

Luis Garicano, az ALDE alelnöke felidézte, hogy ma a CEU rektorával beszélgetett. “Nehéz elképzelni, hogy a 21. században egy uniós kormányzat elüldöz egy szabad egyetemet, ez botrányos. Orbánnak mennie kell” – mondta. Hangsúlyozta: Európának szüksége van a Momentumra.

Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője elmondta, hogy emlékszik amikor 15 évesen, pont 15 évvel ezelőtt könnyes szemmel hallgatta az Örömódát a Hősök terén.

“Akkor mindannyiunknak volt egy álma az Európai jövőről. De ezt az álmot ellopták tőlünk. Ellopták az európai jövőt, amikor ellopták a nyugalmas hétköznapokat, amikor kórházak és iskolák helyett Tiborcz Istvánok és Orbán Ráhelek gazdagodtak az EU-s támogatásokból.

De az én európai álmomat akkor is ellopták kicsit, amikor az európai politikai elit mindezt tétlenül nézte. Ők is pontosan látták azt, hogy a tőlük kapott pénzekből épített magának lojális baráti kört Orbán Viktor – ahelyett, hogy arra költené, amire valóban adják: arra, hogy jobban éljen minden magyar ember.”

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke arról beszélt: Magyarországon ma nem bevándorlási, hanem kivándorlási válság van, az EU-csatlakozás ugyanis nem hozott kiszámítható jövőképet.

“Magyarország elveszít egy generációt. Tehetségeket. Munkavállalókat. Adófizetőket. Anyákat és apákat. Születendő gyerekeket és unokákat.” – mondta.

A felelősökre kitérve elmondta: “Bár mindannyian nyertünk azzal, hogy beléptünk az EU-ba, a szomorú valóság az, hogy EU-s csatlakozás igazi győztesei nem ti vagytok, hanem a nagypályások: M. Lőrinc, R. Antal, T. István, H. Árpád, és a bűnbanda feje: O. Viktor.” – tette hozzá.

“Az EU-csatlakozás legnagyobb nyertese a leggazdagabb magyar: maga Orbán Viktor.”

.

Valódi Hírek