Nincs fék: Orbánék egy volt kábszeres stricivel is befolyásolnák a horvát belpolitikát

A háttérben pedig ott a MOL is.

A Balkán felé kezdett terjeszkedésbe a Fidesz központi propagandagyára, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA).

A KESMA Szlovénia és Macedónia (új nevén: Észak-Macedónia) mellett nemrég Horvátországban kezdett nyomulásba: egy kicsi, zágrábi kábeltévére tettek vételi ajánlatot. Pontosabban Schatz Péter, egykori köztévés, aki már Szlovéniában és Észak-Macedóniában is intézte Habony Árpád köreinek médium vásárolásait.

Velimir Bujanec (kép: Tportal.hr)

A hírről a Nacional című horvát lap számolt be, az Azonnali pedig bemutatta azt a figurát, aki miatt ennyire kellhet Orbán Viktornak egy kis kábeltévé, a Z1.

A tévé most egy kereskedelmi láncot üzemeltető cégé, amely már inkább megválna a csatornától, méghozzá azért,

mert a Z1-en hetente háromszor jelentkező szélsőjobboldali műsor nem tesz jót a cég üzleti hírnevének.

A műsort Velimir Bujanec újságíró vezeti, aki feketeöves orbánista és gyűlöli a jelenlegi horvát miniszterelnököt, Andrej Plenkovićot. Aki viszont nem orbánista, de pártja a jobboldali (és a liberálisokkal koalícióban kormányzó) HDZ ugyanannak a Európai Néppártnak a tagja, mint a Fidesz.

A horvát lap Azonnalinak nyilatkozó főszerkesztő-helyettese szerint Orbánéknak nem is az a fontos, hogy pár széljobbos arcot futtassanak, hanem hogy ezek a figurák népszerűségükkel hatást gyakoroljanak a HDZ-n belüli erőviszonyokra.

Mindezt pedig azért,

hogy biztosítsák a MOL tulajdonrészét a horvát INA olajcégben,

ami a Nacional vezetője szerint nem gazdasági, hanem politikai célokat szolgál: Orbán és a NER horvátországi terjeszkedését.

Visszatérve Velimir Bujanecre: az Azonnali cikke szerint a férfi közismerten Orbán-imádó. Amikor Orbán tavaly decemberben Zágrábba látogatott, már-már szerelmetes kommentárban üdvözölte a magyar kormányfőt:

Isten hozta, kedves barátom! (…) A horvátok szeretik önt, a horvát nép ön mellett áll!”

Velimir Bujanec (fotó: Tportal.hr)

Bujanec továbbá a Fideszt és a Jobbikot tartja követendő példának: Horvátországnak egy Orbán Viktorra van szüksége, egy olyan tekintéllyel rendelkező emberre, aki megmondja Sorosnak, hogy nem látják szívesen Horvátországban. – mondta korábban Bujanec.

A magát idén éppen kereszténydemokratának tartó Orbán feltétlen híve azonban nem igazán keresztényi életet élt korábban:

Bujanecet kokainfogyasztásért és prostituáltak futtatásáért is elítélték,

előbbi miatt a férfit még Ausztráliából is kitiltották, amikor oda akart utazni.

Orbánék tehát egy ilyen figurával szeretnének hatást gyakorolni a horvát politikára, leginkább meggyengíteni a jelenlegi miniszterelnököt, Andrej Plenkovićot.

Hogy mennyire lesz ez sikeres, nem tudni, mindenesetre a szomszédos Szlovéniában komoly felháborodást váltott ki az ottani Habony-médiumok sorosozása és primitív uszítása: még az egyik legnagyobb hirdető, a Samsung is bojkottálta Habonyék szlovén tévéjét és “hírportálját”. Bónuszként pedig az Orbán által támogatott szlovén párt, az SNS még el is bukta a választást.

További részletek és a horvát belpolitika mélységei az Azonnali cikkében.

Valódi Hírek