Kásler újra akcióban – most épp a kórházakból akarja kiszorítani a fizetős szolgáltatásokat

Minden költségtérítéses szolgáltatást megszüntetne a kórházakban a szaktárca – tudta meg a Népszava. Bevételeik 5-10 százalékát veszíthetik el a kórházak, ha betiltják fizetős szolgáltatásaikat. Ez a lépés a nem fizetős terápiákat, például a művesekezelést is veszélybe sodorná.

Kásler doktor gőzerővel dolgozik feladatán, amit Orbántól kapott: szét kell választani az egészségügyben a köz- és magánszolgáltatásokat. Egy hamarosan a parlament elé kerülő törvényjavaslatban áll az, hogy minden költségtérítéses szolgáltatást meg kell szüntetni – állítja a portál.

Így az intézmények bevételeik 5-10 százalékát veszíthetik el, ezzel együtt számos beavatkozás – amelyeknek van TB által finanszírozott és nem finanszírozott része is – veszélybe kerülhet.

Illusztráció

A tervezet azt is betiltaná, hogy például az orvos bérbe vegye kórháza műtőjét és eszközeit, mondjuk egy egészségügyi okból indokolttá vált testúlycsökkentő műtétnél. Vagy egy művesekezelésnél: ahhoz ugyanis, hogy a gép el tudja végezni a vese helyett a vér szűrését egy kisebb érműtétre van szükség. A művese állomáson ehhez nincs műtő és szakember. Vagy gondoljunk csak a nem veszélyeztetett korúak tüdőszűrésére. A szigorítás esetén erre sem lesz lehetősége az érintetteknek az állami egészségügyi intézményekben.

Pedig a pénzt van hová rakni: a kórházak összaddóság-állománya már most 46 milliárd forint, pedig még csak október van.

Ez a mostani Kásler a múlt héten kiszivárgott „kiegészítő biztosításhoz” köthető lépése lehet, amelyről itt írtunk. Kíváncsian várjuk, mire készül még. Idén sikerült már elintéznie a járványügy akadozását és belengette a sürgősségi ellátását átalakítását is.

Valódi Hírek