Gyorsított eljárásban akarják kivégezni a CEU-t – Az Orbán-kormányból már süt a rosszindulat

Holnap tartanák meg a vitát és a zárószavazást is.

Kivételességi javaslatot nyújtott be hétfőn a parlamentben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a lex CEU-ként ismert  törvénymódosításhoz.

Semjén azt szeretné, ha már holnap, április 4-én tárgyalnának a jogszabály megváltoztatásáról. A kivételességi eljárás értelmében kedd reggel nem tartanának részletes és általános, hanem csak összevont vitát. Három órán keresztül lenne lehetőség módosítók benyújtására, és az összegző módosító javaslatról való döntés után gyakorlatilag azonnal megtartanák a zárószavazást is.

Fotó: MTI

A miniszterelnök-helyettes mindezt

a törvényjavaslat mielőbbi elfogadásához fűződő kormányzati érdekkel

indokolta.

Az Orbán-kormányból már leplezetlenül süt a rosszindulat, ha a Soros Györgyről vagy az általa alapított CEU-ról esik szó. Jellemző, hogy Balog Zoltán humánerőforrás-miniszter

fel sem  hívta az egyetem képviselőit,

mielőtt benyújtotta volna a  nemzeti felsőoktatásról szóló 2011 . évi CCIV. törvény módosításáról szóló T/14686 . számú törvényjavaslatot. Bár Palkovics László oktatásért felelős államtitkár szerdán még tagadta, hogy a törvénymódosítással a CEU-t akarják ellehetetleníteni, Orbán Viktor miniszterelnök a hazugságoktól hemzsegő pénteki rádióinterjújában nyíltan csalással vádolta meg az egyetemet, és hazudott róla hétfőn Kósa Lajos fideszes frakcióvezető is.

A lex CEU az Európai Gazdasági Térségen kívülről érkező külföldi egyetemek közül csak azokat hagyná működni Magyarországon, amelyek az anyaországukban – a CEU esetében az Egyesült Államokban – is folytatnak képzést. Az eddig hatályos jogszabály szerint ezeknek a felsőoktatási intézményeknek csak akkreditálva kellett lenniük – ennek a követelménynek a CEU eleget is tesz.

Valódi Hírek