Populista jobboldali párt nyerte a szlovák választásokat, kiestek a magyarok

Hat párt került be a parlamentbe, jobboldali koalíció jöhet.

A már nevében is fájdalmasan demagóg Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) nevű jobboldali populista párt nyerte a szombati szlovákiai parlamenti választásokat.

Az OĽaNO a szavazatok csaknem 25 százalékával végzett az első helyen.

A győztes OĽaNO párt elnöke, Igor Matovič médiavállalkozó

Az eddigi legnagyobb kormánypárt, a Peter Pellegrini miniszterelnök és Robert Fico pártelnök által fémjelzett Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) 18,3 százalékkal a második lett.

A harmadik helyen Boris Kollár vállalkozó Család Vagyunk (Sme Rodina) nevű protestpártja végzett, 8,3 százalékos eredménnyel.

A szélsőjobboldali Marián Kotleba Mi Szlovákiánk Néppártja (ĽSNS) 8 százalékkal a negyedik lett.

6,1 százalékot kapott az ellenzék eddigi legnagyobb ereje, a piacpárti-liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt.

Andrej Kiska előző köztársasági elnök mérsékelt konzervatív Az Emberekért (Za Ľudí) nevű pártja 5,7 százalékkal a hatodik helyen végzett.

A várakozásokkal mégsem sikerült bejutnia a parlamentbe a két új parlamenten kívüli liberális párt koalíciójának, a Progresszív Szlovákia (Progresívné Slovensko) és az Együtt – Polgári Demokrácia (Spolu – Obcianská Demokracia) alkotta tandemnek, amely a voksok 6,96 százalékát szerezte meg, mivel nem érte a pártkoalíciókra érvényes 7 százalékos bejutási küszöböt.

A szlovákiai választási törvények értelmében önállóan induló pártnak a leadott voksok legalább 5 százalékát, pártkoalíciónak pedig 7 százalékát kell megszereznie ahhoz, hogy bekerüljön a parlamentbe.

Az Orbán Viktorral szorosan együttműködő Magyar Közösség Pártja (MKP) 3,9 százalékkal, míg a Fidesztől független Bugár Béla vezette Híd-Most szlovák-magyar vegyespárt 2,1 százalékos eredménnyel egyaránt nem került be a 150 fős szlovák Parlamentbe.

A fentiek alapján többpárti jobboldali koalíció alakulhat Szlovákiában.

( Index / 24.hu / Nyugati Fény)

Valódi Hírek